TASARIM OLMAZSA OLMAZIMIZ…

Kasım 15, 2014  

tasarım olmazımız3

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Tasarım merkezlerini Ar-Ge merkezi gibi destekleme kararlılığımız var” dedi.

Işık, Antakya Mobilyacılar Sanayi İhtisas Sitesi’ndeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Hatay’ı ziyaret edip, burada bakanlığıyla ilgili çalışmaları yerinde görmeyi arzu ettiklerini, bu kapsamda kentte ilk ziyareti alt yapı inşaatına başlanan sitede yaptıklarını söyledi.

Mobilya sektörünün Türkiye için son derece önemli bir sektör olduğunu belirten Işık, şöyle devam etti:

“Sektörün, bizim bakanlığımız açısından da son derece önemli birkaç özelliği var. Mobilya sektörü en fazla istihdam sağlayan sektörlerin başında geliyor. Sitemizde bittiğinde, tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde, 10 bine yakın insanımız iş imkanına kavuşacak. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Mobilya sektörünün bir başka özelliği de yerlilik oranı en yüksek sektörlerden biri olması. Türkiye’de ara mal ithalatının yüzde 70’lerde olduğu bir dönemde mobilya sektöründeki yerlilik oranının yüzde 80’in üzerinde olması sektörün bizim açımızdan önemini bir kez daha gösteriyor. Eger bir sektör, hem yüzde 80’in üzerinde bir yerlilik oranına, hem de çok yüksek istihdam kapasitesine sahipse bu sektöre yatırım yapmak son derece önemli. İhracat açısından da en güçlü olduğumuz alanlardan biri de mobilya sektörü.

Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman Türkiye’de mobilya üretmek istiyorum diyen insanlarla birlikte hareket etmek isteyenlere destek vermek bizim görevimiz. Hele hele talep Hatay gibi Habib-i Neccar hazretlerinin memleketinden, adeta mobilyanın anavatını diyeceğimiz yerden geliyorsa buna kayıtsız kalmamız mümkün değildi.”

Sitenin alt yapı ihalesinin yapıldığını belirten Işık, şuana kadar 8 milyon lira ödenek aktardıklarını, yakında üst yapı ihalesinin de gerçekleştirileceğini, 2015 yılı içerisinde üst yapının fiilen başlamasını hedeflediklerini kaydetti.

Sitenin 2016 yılının sonunda faaliyete geçmesinin planlandığını, bunun önemsedikleri bir yatırım olduğunu vurgulayan Işık, Hatay’ın bölgeye, coğrafyaya açılan kapı olduğunu, bu kapı ne kadar güçlü olursa ülkenin de o kadar güçlü olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.

– “Tasarım merkezlerini destekleyeceğiz”

İhracatta da, katma değerde de rekabette de en önemli avantaj alanlarından birinin tasarım olduğunun altını çizen Işık, şöyle devam etti:

“Mutlaka mobilyada tasarımı geliştirmek durumundayız. Arkadaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, burada güçlü bir tasarım merkezinin de kurulması bizim sektörümüzün katma değeri yüksek ürünleri üretmesi ve ihraç etmesi açısından son derece önemli. KOSGEB olarak o noktada da destek veririz. Yeter ki arkadaşlarımız o iradeyi ortaya koysunlar. Çünkü şunu biliyoruz, bir ürün özgün tasarıma sahipse çok daha iyi fiyatlardan dünya pazarına açılabiliyor. Mobilyada bu açıdan en önemli, avantajlı sektörümüz. Arzumuz, buranın sadece üretim merkezi değil aynı zamanda tasarım merkezi de olması. Bununla ilgili üniversitelerle, tasarım ofisleriyle mutlaka yakın bir işbirliğinin kurulmasını önemsiyoruz. Özellikle, hükümet olarak üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi de şu anda strateji belgemize girdi. Yakında inşallah hukuki düzenlemeleri de yapmayı arzu ediyoruz. Tasarım merkezlerini Ar-Ge merkezi gibi destekleme kararlılığımız var. Bunu da inşallah hayata geçirdiğimizde, o zaman bu sitenin o noktada önemli bir avantaja sahip olacağını düşünüyorum.”

Bakan Işık’a incelemelerinde, Hatay Valisi Ercan Topaca, Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin ile kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve mobilyacı esnafı eşlik etti.

Işık, yetkililerden yapılan çalışmalarla ilgili basına kapalı brifing aldı.