EĞİTİMDE DEVRİM YAPIYORUZ

Nisan 15, 2014  

IMG_0964 (1)IMG_0889IMG_0937

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “350 bine yakın etkileşimli tahtayı sınıflarımıza kuruyoruz. Artık bizim dönemimizde olduğu gibi eğitimin tek materyali kara tahta ve beyaz tebeşir değil” dedi.

Başiskele ilçesindeki kolejin açılışında konuşan Işık, ülkelerin geleceğine en büyük ve önemli yatırımın hiç kuşkusuz eğitim olduğunu belirterek, bu alandaki ürünlerin uzun süre sonunda alındığını ve kalıcı özelliğe sahip bulunduğunu söyledi.

İktidara geldikleri günden bu yana bütçedeki en büyük payı eğitime ayırdıklarını vurgulayan Işık, daha önce ise askeri harcamalara ayrıldığını anlattı.

Işık, eğitime yatırımın ileride bilim ve teknolojide, sanayide, ekonomide, istihdamda en garantili geri dönüşü sağlayan alan olduğunu dile getirerek, “Türkiye’de yaptığımız bu yatırım sayesinde 1862’den 2002 yılına kadar 140 yılda Türkiye 315 bin derslik kazanmışken, son 12 yılda Türkiye’nin kazandığı derslik sayısı 220 bini geçti. Yani 140 yılı 10-11 yılla kıyaslıyoruz. Son 11-12 yılda bu yılın ağustos ayı itibarıyla 450 bin yeni öğretmen alıyoruz” şeklinde konuştu.

Gelişmiş ülkelerle rekabet açısından bu ülkelerin dahi cesaret edemediği, eğitimde teknoloji kullanımını en üst seviyeye çıkaran FATİH Projesi’ni hayata geçirdiklerine dikkati çeken Işık, 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar dağıtacaklarını ve şu ana kadar 1 milyona yakınını dağıttıklarını kaydetti.

“Artık eğitimin tek materyali kara tahta ve beyaz tebeşir değil”

Işık, tabletleri dijital çağın sunduğu imkanları gençlerin en iyi şekilde değerlendirmesi için dağıttıklarını belirterek, “350 bine yakın etkileşimli tahtayı sınıflarımıza kuruyoruz. Artık bizim dönemimizde olduğu gibi eğitimin tek materyali kara tahta ve beyaz tebeşir değil. Etkileşimli tahtada çocuklarımız her şeyi dokunarak, hissederek, anlayarak, kavrayarak, yorumlayarak, analiz ve sentez yaparak öğrenecek, öğrenmeye başladılar” ifadesini kullandı.

Pek çok gelişmiş ülkeyle rekabet ettiklerini vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

“Bütün bunları yaparken Türkiye’nin coğrafi şartlarından kaynaklanan eğitimdeki fırsat eşitsizliğini de hızlı şekilde aşmaya çalışıyoruz. ‘Z Kitap’ dediğimiz, ‘E Kitap’ dediğimiz zengin elektronik içerikleri öğrencilerimizin kullanımına sunuyoruz. Artık öğrencilerimiz Hakkari’nin bir köyünde de Ankara’nın Çankayası’nda da Kocaeli’nin Başiskelesi’nde de olsa bilgiye ihtiyaç duydukları anda kolaylıkla ulaşma imkanlarına sahip hale geliyor. Bu, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik de çok önemli bir adım.”

Işık, “Biz eğitimle öğretimi birbirine çok fazla karıştırdık. Hatta bizim Milli Eğitim Bakanlığı çok uzun süre Milli Öğretim Bakanlığı olarak işlev gördü. Biz çocuğa bilgiyi veririz, o çocuk o bilgiyi taşısın. Hayır, eğer verdiğimiz bilgi gencimizin davranışlarında olumlu değişim sağlıyorsa işte o zaman yaptığımız işin adına ‘eğitim’ deniyor. Yoksa bilgi transfer merkezleri değildir okullar sadece” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından beraberindekilerle kolejin açılış kurdelesini kesen Işık, daha sonra okulu gezdi.