AR-GE MERKEZLERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Mayıs 7, 2014  

Tübitak 6

“Ar-Ge Merkezleri, Türkiye’nin Ar-Ge Ve İnovasyon Ekosistemi İçin Çok Önem Verdiğimiz Merkezlerdir”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge merkezlerinin, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi için çok önem verdikleri merkezler olduğunu belirterek, “Buradaki eksiklikleri elbette izliyoruz, görüyoruz ve eksikliklerin giderilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama Ar-Ge merkezlerimize yönelik bir haksızlığın yapılmasını da kesinlikle arzu etmiyoruz” dedi.

Bakan Işık, ATO Congresium’da gerçekleştirilen TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisi’ni ziyaret ederek, projeleri inceledi. Öğrencilerden projeler hakkında bilgi alan Işık, ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Ar-Ge merkezlerimize yönelik bir haksızlığın yapılmasını da kesinlikle arzu etmiyoruz”

Bazı Ar-Ge merkezlerinin, aldığı destekleri usulsüz kullandığı ve Hükümetin bu konuda yeni bir model üzerinde çalıştığı iddialarının sorulması üzerine de Işık, Ar-Ge merkezlerinin kanunla kurulan ve şu anda sayıları 157’ye ulaşan, 21 bin araştırmacının istihdam edildiği çok önemli kurumlar olduğunu bildirdi.

Bakan Işık, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin oluşmasında ve büyümesinde de bu merkezlerin çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye’de 125 bin araştırmacı kadromuz var ve bunun 21 bini Ar-Ge merkezlerimizde çalışıyor. Ar-Ge merkezlerimizin performanslarını son 2 yılda ölçmeye başladık ve biliyorsunuz, Ar-Ge merkezlerinde çalışması gereken minimum sayı 50 idi. Bunu kanunla 30’a çekme yetkisini Meclisimiz, Bakanlar Kuruluna verdi. Şimdi bu çalışmayı da yürütüyoruz. Yakında inşallah Bakanlar Kurulunda da kabul görürse, Ar-Ge merkezinde çalışması gereken minimum araştırmacı sayısını 50’den 30’a çekiyoruz. Dolayısıyla Ar-Ge merkezleri, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi için çok önem verdiğimiz merkezlerdir. Buradaki eksiklikleri elbette izliyoruz, görüyoruz ve eksikliklerin giderilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama Ar-Ge merkezlerimize yönelik bir haksızlığın yapılmasını da kesinlikle arzu etmiyoruz.”

Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin yeni yeni geliştiğini ve büyüdüğünü belirten Işık, “Burada bazı ufak tefek suistimallerin olması, bu merkezlerin ‘çok büyük oranda şöyle olacak, böyle olacak’ gibi değerlendirmelere tabi tutulmasını gerektirmez, yanlış yapan bedelini öder ama Ar-Ge merkezleri Türkiye’nin son yıllarda uyguladığı başarılı bir modeldir” diye konuştu.

“Ar-Ge merkezlerine kota getirilmesi çalışması gündemimizde yok”

Işık, “Ar-Ge merkezlerine yıllık belirli bir kota getirilecek mi?” sorusunu da “Hayır, şu anda öyle bir çalışma bizim gündemimizde yok” şeklinde yanıtladı.

Bu çalışaları teşvik edici, özendirici, destekleyici ama mutlaka değerlendiren bir anlayışla sürdürdüklerini belirten Işık, sadece Ar-Ge merkezleri değil, bu destekleri verdikleri, kamu kaynağını harcadıkları her kuruşun geri dönüşünü ölçebilecekleri Etki Değerlendirme Daire Başkanlığını kuracaklarını söyledi.