BEYAZ HACKER’LAR GÖREVE HAZIR

Kasım 18, 2014  

Başlıksız-1

Sertifikalarını Bakan Işık’tan aldılar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ankara’da 3. Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı’na katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Işık, siber güvenlik konusuna ayrı bir önem verdi.

“İletişim teknolojilerinin kamu güvenliğini tehlikeye düşüren yönleri, önümüzdeki yeni risk alanlarındandır. Bu riskleri, asgari düzeye indirmek için gerekli yasal tedbirleri almak zorundayız” diyen Işık, siber ortamların güvenliğini sağlayacak adımların atılması gerektiğini söyledi.

Hükümetin hazırladığı “Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı” hakkında bilgiler veren Işık,  SOME (Siber Olaylara Müdahale Ekibi) ve TİB bünyesinde kurulan USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale) ekip üyelerine TSE tarafından verilen sızma testi eğitimlerini anlattı.

Işık, TSE bünyesinde “Siber Güvenlik Özel Komitesi” kurulduğunu belirterek, Bulut Bilişim, Veri Merkezleri, Güvenli E-Ticaret, Güvenli Elektronik Belge Yönetim Sistemleri, Web Servisleri güvenliği, Güvenli İnternet bankacılığı, Sızma Testi Uzmanı, Kamu Güvenli Ağı kriterleri, Akıllı Kartlar güvenliği, Kritik Altyapılarımızın derecelendirilmesi gibi alanlarda çalışmaların tamamlamak üzere olduğunu ifade etti.

Beyaz Şapkalı Hackerlar

TSE’nin Beyaz Şapkalı Hacker belgelendirmesi ve bununla ilgili CtF (Capture the Flag) Laboratuvarı ile teorik ve uygulamalı eğitimleri sözlerine taşıyan Bakan Işık,   “Kamu güvencesi ve teminiyle verilen “Sızma Testi Uzmanı-Beyaz Şapkalı Hacker” sertifikasyon programına katılımı, hem özel sektör hem de kamu personelimiz açısından önemsiyoruz” dedi.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemi…

“Bilişim sektörü birey-devlet ilişkilerini de değiştiriyor, bu ilişki özgürlükler lehine gelişiyor. Bunun sonucunda, otoriter yönetimler zayıflarken bireyler daha güçlü, devletler ise daha şeffaf, denetlenebilir ve demokratik bir hal alıyor” cümlelerini kullanan Işık, birey haklarının, özel hayatın, mahremiyetin ve kişisel bilgilerin gizliliğinin mutlak ve dokunulmaz bir alan olduğuna vurgu yaptı.

Işık şöyle devam etti: “Bireyin haklarını ve özel hayatın gizliliğini koruyamazsak toplumsal değerlerimizde bir kırılma yaşayabilir, kamu güvenliğinde de zaafiyete uğrayabiliriz. Siber tehditlerle başa çıkabilmek için bu konuda farkındalık oluşması gerekiyor. Bununla birlikte, gerekli bilgi birikimini oluşturmamız, teknolojik altyapımızı güçlendirmemiz ve siber güvenlikle ilgili teknolojileri bizatihi kendimizin üretmesi büyük önem arz ediyor. Bakanlığımız bu konularda TÜBİTAK aracılığıyla önemli çalışmalar yürütüyor.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, konuşmasının ardından yapılan sınavda başarılı olan Beyaz Şapkalı Hackerlara sertifikalarını verdi.