ÜRETİCİLERİMİZ 2015 YILI İÇİN DAHA İYİMSER

Aralık 7, 2014  

PAGEV2

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ev sahipliğinde düzenlenen, Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sektör Buluşması’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bugün düzenlenen Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sektör Buluşması’na ilişkin bir soruya Işık, “Bakanlık olarak sektörlerimizle bir araya geliyor, üretimi değerlendiriyoruz. Bugün de özellikle plastik, kauçuk ve kompozit malzemeler alt sektörünü masaya yatırdık. Yaklaşık 40 sanayicimiz ve bürokratlarımız, ilgili sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileriyle bu sektörü değerlendirdik. Sorunlarımız, çözüm yollarımız nedir? Bundan sonra ne yapmalıyız gibi ‘önümüzdeki süreçte bu sektördeki Türkiye’nin üretim ve ihracatını artırmayı, ithalatını daha azaltmayı nasıl başarırız’ konularında değerlendirmeler yaptık. Bazı konular için de birlikte çalışma kararı aldık” ifadelerini kullandı.

 

 “Mutlaka yerli üretimi artırmalıyız”

 

Bakan Işık, 3Y olarak formüle edilen Yerli, Yenilikçi ve Yeşil üretimin Türkiye’nin en önemli önceliklerinden olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin sanayi üretiminde bunları hayata geçirmek durumunda olduğunu vurguladı.

Önceliklerinin, ölçek bazında yerli üretim yapma imkanları olan her alanda yerli üretimi desteklemek olduğunu dile getiren Işık, “Mutlaka yerli üretimi artırmalıyız. Bunu yaparken de uluslararası piyasalarda rekabet gücü yüksek olan katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Bunun için de Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmak, daha yenilikçi bir üretim anlayışına geçmek durumundayız. ‘Yerli makine üretimini nasıl destekleriz’ diye bugün çok konuştuk. Bir diğer konu da yeşil üretim… Üretim yaparken, insana ve çevreye saygılı üretim yapmak durumundayız. Eğer üretim yaparken insan sağlığını, işçi güvenliğini bir kenara bırakıyorsak, o üretimin maliyeti, aslında işçi sağlığı ve güvenliğinin maliyetinden fazla olur. Aynı zamanda havayı toprağı ve suyu kirletmeden üretim yapmalıyız” diye konuştu.

Yerli üretimi destekleyecek çalışmalarının olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Işık, şu cevabı verdi:

“Teşvikler kişi veya ürün bazında çok olmuyor. Biz Türkiye’de teknoloji politikamızla ilgili yeni teşvikler üzerinde çalışıyoruz. Yüksek teknolojili ürünleri özellikle nitelikli insan kaynağı gerektirdiği için nitelikli insan kaynağının en rahat bulunacağı yerlerde de desteklenmesine yönelik bir çalışmamız var. Büyük üretim alanları oluşturup özellikle plastik sektörü gibi sektörlerin o alanlarda yoğunlaşması noktasında da bugün bir çalışma yapma kararı aldık.”

 

 “Bu yılı 160 milyar dolar ihracatla kapatacağız”

 

Fikri Işık, yıl sonu için değerlendirmelerde de bulunarak, bu yılı 160 milyar dolar ihracatla kapatacakları öngörüsünde bulundu.

Türkiye’nin 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunduğuna işaret eden Işık, “Bunu yakalayabilmesi için de kilogram ihracat fiyatını 1,66 dolardan 3 dolar civarına çıkarmamız lazım. Bunun için Ar-Ge ve inovasyon çok önemli. Artık katma değeri daha yüksek ürünler üretirsek, sadece sürümden kazanarak değil nitelikli üretim yaparak, yükte hafif, pahada ağır ürünler ürettiğimizde, 500 milyar dolarlık hedefi inşallah yakalayacağız” diye konuştu.

2015 yılı beklentilerinin nasıl olacağına ilişkin bir soruyu ise Işık, şöyle yanıtladı:

“2015 yılı 2014’e göre daha iyi olacak. 2014 Türkiye açısından zor bir yıl oldu. 2013 yılında Gezi süreci, tam o bitirilmişken 17-25 Aralık süreçleri, bu süreçlerin Fed kararlarıyla birleşip, ekonomimizde kur ve enflasyon artışı yönünde bir baskı oluşturması, çevremizde yaşanan olaylar, 2014’ü zor bir yıl yaptı. Ama inşallah 2015 yılının 2014 yılına göre daha iyi olacağını düşünüyoruz. Kuraklık riski şimdilik ortadan kalktı, kurun baskısı büyük oranda hafifiledi. Üreticimizde 2015 yılına göre iyimserlik, 2014’e göre çok daha fazla.”