GELECEĞİN OTOMOBİLİ İÇİN YARIŞTILAR

Ağustos 10, 2015  

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları “hidromobil” ve “elektromobil” kategorilerinde düzenlenen yarışlarla sona erdi.

Bakan Bey Alternatifli Araçlar Yarışı

Bakan Işık, “(Yerli otomobil) 2016 yılında da 30-40 aracı, tüm mevsim, iklim ve arazi koşullarında test etmek için üreteceğiz”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, “2016 yılında da 30-40 aracı, tüm mevsim, iklim ve arazi koşullarında test etmek için üreteceğiz” dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları “hidromobil” ve “elektromobil” kategorilerinde düzenlenen yarışlarla sona erdi.

Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen yarışların ikinci gününde “elektromobil” kategorisinde İstanbul Üniversitesi Socrat isimli aracıyla birinci, İstanbul Üniversitesi Milat isimli aracıyla ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi Electra isimli aracıyla üçüncü oldu.

Ödül töreninde konuşan Işık, Türkiye’nin gelecek dönemde en fazla gündeminde yer alacak konularının başında alternatif enerji geldiğini belirterek, Türkiye’nin enerji ihtiyacının çok ancak kaynağının kıt olduğunu söyledi.

Bakan Işık, bu nedenle alternatif enerjili alanların ve enerji verimliliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünyada son yıllarda hızlı bir şekilde otomobil ve otomotivde hızlı bir şekilde alternatif enerjili araçlara yönelik yoğun bir çalışma var. Bu bambaşka bir alan ama geleceğin teknolojisi de burada. İşte geleceğine teknolojilerine hazırlanmak açısından TÜBİTAK’ın hazırladığı bu yarışmaya gençlerin ilgisinin artması bizi memnun ediyor” diye konuştu.

“Bu ay sonuna kadar 3 prototip üretilmiş olacak””

Geçen yıl buradaki ödül töreninde kullandığı “yerli otomobili yapacağız” ifadesini anımsatan Işık, “Yerli otomobilin de içten yanmaları motorlar alanında değil, elektrikli araç kategorisinde olacağını söylemiştik. Tam bir yıl geçti. Bugün geldiğimiz noktada önemli mesafe aldık. Bu ayın sonuna kadar 3 tane prototipimiz üretilmiş olacak. Bir prototipimiz de farklı talebimiz olduğu için bir ay kadar sonra istediğimiz değişiklikler yapılınca o da gelecek. Burada üzerinde durduğumuz, menzili uzatılmış elektrikli araç. 2016 yılında da 30-40 aracı, tüm mevsim, iklim ve arazi koşullarında test etmek için üreteceğiz. 2020’den önce de bir Türk markasını dünya yollarına çıkarmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemde otomotivde en fazla Ar-Ge alanına odaklanılacağını dile getiren Işık, bugünkü yarışmalar vesilesiyle gençlerin geleceğin alanlarında çalıştığını söyledi.

Işık, burada yarışan gençlerin otomobil üretiminde önemli rol alacağını belirterek, “Dünyada hızlı bir şekilde elektrikli aracın ticarileşmesine yönelik çalışmalar var.  Biz bu sefer Türkiye olarak treni kaçırmıyoruz. Türkiye bu yarışa tam zamanında güçlü şekilde başlayacak ama yarışta en önemli unsur nitelikli insan. Nitelikli insan olmazsa isterse her türlü imkanınız olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ve beraberindeki protokol üyeleri kategorilerinde dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Daha sonra yarışlarda mücadele eden araçları inceleyen Işık, İstanbul Üniversitesi’nin Socrat isimli aracı ile Trakya Üniversitesi’nin Pehlivan isimli araçlarına binerek bilgi aldı. Bakan Işık, Socrat’ı bir süre kullanarak pistte tur attı.