“TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPIN”

Ekim 8, 2015  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: “Biz Amerika’daki bütün hocalarımıza ‘Türkiye’ye gelin’ demek yerine, ‘nerede olursanız olun Türkiye ile işbirliği yapın’ diyoruz. Burada önemli olan Türkiye’ye dönmeleri değil, orada Türkiye ile birlikte çalışmaları”TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPIN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar Orhan Pamuk ve Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen 3 kişi arasında yer alan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ardından, bir kaç yıl sonra Türkiye’de Nobel ödülü alacak bilim insanı sayısının artacağına inandığını söyledi.

Bakan Işık, TGRT Haber kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen 3 kişi arasında yer alan Prof. Dr. Aziz Sancar’ı kutlayan Işık, durumun Türkiye için çok sevindirici olduğunu dile getirdi. Işık, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar Pamuk ve Sancar’ın ardından, bir kaç yıl sonra Türkiye’de Nobel ödülü alacak bilim insanı sayısının artacağına inandığını ifade etti.

 “Temel bilimler tercih eden öğrenci sayısı 3’e katladı”

Işık, son yıllarda desteklerin temel bilimleri çok ciddi bir cazibe noktası haline getirdiğini belirtti.

Temel bilimlerin, Türkiye’deki bütün bilimlerde gerçekleşen sıçramanın temeli olduğuna işaret eden Işık, temel bilimlerde kalıcı başarı elde edilmediğinde diğer alanlarda da kalıcı başarı sağlanamadığını vurguladı.

Son 15-20 yıldır temel bilimler mezunlarının iş bulmakta zorlanması nedeniyle temel bilimlere ilginin giderek azaldığını bildiren Işık, “Biz ilk defa 2014 yılında temel bilimlere doğrudan destek verelim dedik ve TÜBİTAK’ta ilk 5 bine giren temel bilimler öğrencisine 2 bin lira maaş gibi burs verdik. İkinci 5 bine girenlere de ayda bin lira, temel bilimleri tercih edenlere. Bu son derece olumlu bir etki yaptı, temel bilimler tercih eden öğrenci sayısı 3’e katladı. Bu yıl bu desteği biraz daha genişlettik. İlk 5 bine 2 bin lira, ikinci 5 bine bin 500 lira, 10 bin ile 20 bin arasına bin lira, 20 bin ile 25 bin arasına da 750 lira maaş burs veriyoruz” diye konuştu.

 “Hocalarımıza ‘Türkiye ile işbirliği yapın’ diyoruz”

Işık, başarılı öğrencilerin temel bilimleri tercih etmesini istediklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şuna yürekten inanıyorum, Aziz Sancar hocamızın Türkiye’ye olan gönül bağı gibi gerçekten yurt dışında çalışan hocamızın Türkiye’ye gönül bağı var. TÜBİTAK’ın bir takım destekleriyle şu ana kadar 600’ün üzerinde bilim insanımız geri döndü. Biz burada iki yol tercih ediyoruz, dönmek isteyen tüm hocalarımıza kapıyı açıyoruz, Türkiye’ye adaptasyonla ilgili her türlü imkanı sunuyoruz. Fakat bilim ve teknolojinin kalbi konumunda olan Amerika, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde kalıp o ülkelerin gerçekten çok gelişmiş imkanlarıyla bilime devam eden insanlarımızın da Türkiye ile işbirliği yapmasını istiyoruz.”

Bu noktada ikili politika izlediklerini anlatan Işık, “Bu Amerika’da genel bir gelenek. Eğer hoca Çinli ise daha çok Çinli asistanlar ve öğrenciler alıyor. Türk ise Türk, Hintli ise Hintli… Dolayısıyla biz Amerika’daki bütün hocalarımıza ‘Türkiye’ye gelin’ demek yerine ‘nerede olursanız olun, Türkiye ile işbirliği yapın’ diyoruz. Burada önemli olan Türkiye’ye dönmeleri değil, orada Türkiye ile birlikte çalışmaları” ifadelerini kullandı.