TÜRKİYE’NİN MARKASI OLACAK

Ekim 22, 2015  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık;”2019 yılı sonu gibi seri üretime geçeceğiz”dedi.

TÜRKŞYENİN MARKASI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil konusunda dünyada birikimi olan ve gerçekten dünya tüketicisinin hem Türkiye’deki insanların güvenini kazanmış bir firmanın fikri mülkiyet haklarını satın aldıklarını belirterek, “İtibarsızlaştırmak için NEVS firmasına Çin firması diyorlar. NEVS firması İsveç firması, çalışanların tamamı İsveçli veya Avrupalı. SAAB zora girince o firmayı, Çinliler satın almış ama her şey İsveç’te” dedi.

Bakan Işık, TGRT Haber kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye’nin mutlaka yerli bir arabaya ihtiyacı olduğu konusunda toplumun önemli bir kesiminde çok ciddi bir arzu bulunduğunu belirten Işık, “Kimse ‘Ya bize ne gerek var?’ demedi, paralelcilerin dışında ve Türkiye’nin milli proje geliştirmesine karşı çok dar bir kitlenin dışında” diye konuştu. Son bir haftada en fazla tartışılan konunun yerli otomobil olduğuna işaret eden Işık, bu durumun da halkın yerli araca ne kadar ilgi gösterdiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Işık, bu konuda çok güzel değerlendirmeler yanında eleştiriler de olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

“Toplumun çok önemli bir kısmı bu olaya pozitif yaklaştı. Eleştirenler dahi pozitif yaklaştı. Prototip üretimi tamamladık, prototiplerin üzerine TÜBİTAK’ın teknolojileri yüklenmeye başlıyor. Bu teknolojiler yüklenecek ve 30-40 araçlık bir filoyu 2016 yılında üretmiş olacağız. TÜBİTAK’ın otomobille ilgili teknolojik birikimini bu araçlarımıza yükleyeceğiz. İsveçli SAAB 9.3’e ait 4 ayrı modelin biz bütün fikri mülkiyet haklarını da satın aldık yani artık o araçlar bizim bundan sonra, her türlü geliştirmeyi o araçlar üzerinde yapacağız. Bizim kendi teknolojimizi uygulayıp geliştirme yapabileceğimiz bir platforma ihtiyacımız vardı, bu platformu ya 1 milyar dolara yakın para harcayarak ve yaklaşık 5 yılda kendimiz sıfırdan geliştirecektik ki bu çok pahalı ve çok uzun bir yöntem ya da dünyada bu konuda kendini ispat etmiş şu anda da üretimde olmayan bizim açımızdan da Türk tüketicisine de son derece hitap eden bir aracın platformunu satın alıp bunun üzerinden kendi teknolojimizi uygulama ve geliştirme noktasında olacaktık. Şu anda da bunu yapıyoruz bununla Türkiye ortalama 5 yıl ve yaklaşık 1 milyar dolarlık bir maliyeti kazanmış oldu. Biz hazır platformu satın aldık ama bu işin başlangıcı bundan sonra yerli otomobili biz kendimiz geliştireceğiz.”

 “2019 yılı sonu gibi seri üretime geçeceğiz”

Işık, yerli otomobil konusunda 4 yıllık bir takvim oluşturduklarını belirterek, şöyle devam etti:

 

“Arabanın yerli olması için Türkiye’nin markası olacak. Türkiye’nin markası olmayınca, yerli demek çok kolay değil. İkincisi geliştireceğimiz araçların fikri mülkiyet hakları Türkiye’de olacak yani sahibi biz olacağız yerli otomobil milli otomobil için bu da önemli. Üçüncüsü, aracın bütün teknolojisini TÜBİTAK’ın liderliğinde geliştireceğiz ama geliştirirken de dünyada bu konuda iyi firmalarla işbirliği yapacağız. Bunlardan bir tanesi  İsveç’in NEVS firması, onlarla da işbirliği yapacağız ama kendi teknolojilerimiz var. Mesela bizim bataryada, elektrikli tahrik sistemlerinde, motor sürücülerimizde çok ciddi teknolojimiz var, yazılım ve donanımda birikimimiz var, bunları bu konuda güçlü firmalarla işbirliği içerisinde tüketiciye en iyi şekilde sunmak için işbirliği halinde çalışacağız. Dördüncüsü, üretimi Türkiye’de yapacağız, parçalarında minimum yüzde 85’i de Türkiye’de üretilecek. Şimdi böyle bir otomobil milli bir otomobil olmaz mı? Yerli otomobil olmaz mı? Markan senin, her türlü fikri mülkiyet hakkı sende, teknolojiyi Türkiye’de geliştiriyorsun ve üretimin en az yüzde 85’ini Türkiye’de yapıyorsun. Bu milli araba olmayacaksa yerli araba olmayacaksa kim olacak?”

Yerli otomobilin 2020 yılından önce tamamlanacağını ve 2019 yılı sonu gibi seri üretime geçileceğini bildiren Işık, “Şu anda da çok ciddi güzel şeyler alıyoruz. Mesela geçen gün bir vatandaşımız aramış ve ben şimdiden 2 arabanın parasını yatırmak istiyorum, nereye yatıracağım diye sormuş. Yerli otomobile inanılmaz bir ilgi var. Bir elektrik elektronik mühendisi ‘Ben bu projede hiç ücret almadan çalışmak istiyorum’ diyor. Yani toplumumuzun bu sadece 55-60 yıldır beklentisi değil, bu aslında 1894 yılında talimatı verilmiş bir projenin ilk defa bu kadar somut hale gelmesinin verdiği heyecan var Türkiye’de. Babayiğit ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Babayiğit’in tesisi nerede kurmak istediği bizim açımızdan çok önemli. O dönemde istişareler yapılıp ona göre karar verilecek, 2016 yılının ilk çeyreğine kadar bu konuyu da netleştirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

“Tırla gelmeyecekti de neyle gelecekti?”

Işık, “Yerli otomobilin tırla Türkiye’ye gelmesi” konusuna da değinerek, “Tırla gelmeyecekti de neyle gelecekti? Biz şimdi şöyle bir şey yapıyor olsaydık bunu burada yüzde 100 kendimiz geliştirdik, arabanın her şeyini kendimiz yaptık, ürettik gibi bir iddiada olsaydık, bugün mahcup olmamız gerekirdi. Halbuki biz baştan beri çok dikkatli bir dil kullanmaya çalışıyoruz. Şimdi adam İsveç’te arabaya binerken fotoğraf çekmiş sanki arabanın içinde esrar geliyor Türkiye’ye bu kadar böyle büyütmüş. Bu konuda dünyada birikimi olan ve gerçekten dünya tüketicisinin hem Türkiye’deki insanların güvenini kazanmış ama bugün özellikle üretimde olmayan bir rekabet endişesi taşımayacağımız bir firmanın fikri mülkiyet haklarını satın aldık. İtibarsızlaştırmak için şimdi NEVS firmasına Çin firması diyorlar. NEVS firması İsveç firması, çalışanların tamamı İsveçli veya Avrupalı. SAAB zora girince firmayı, Çinliler satın almış ama her şey İsveç’te ve her şey orada birikim orada biz onlarla işbirliği yapacağız, teknoloji geliştirirken onların birikiminden faydalanacağız, bunu yapmayan dünyada bir otomobil firması yok” ifadesini kullandı.

“Yerli otomobile ÖTV uygulanacak mı?” sorusunu da cevaplayan Işık, “Maliye Bakanlığı ile mutabakatımız var önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili Türkiye’nin otomotiv üretimini de destekleyecek sadece yerli arabaya özel değil, bütün otomotiv üretimini de destekleyecek vergilendirme mekanizması ile ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Şu anda elektrikli araçlarda ÖTV yüzde 3 ama sadece elektrikli araçlarda, menzil uzatıcılarla ilgili henüz bir değerlendirme yapılmadı” dedi.