“VERDİĞİMİZ SÖZLERİN ARKASINDAYIZ”

Kasım 9, 2015  

 

HABERTURK2

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Sözümüzün arkasındayız. İnşallah 2016 yılı başında asgari ücret bin 300 lira olacak”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, başkanlık sistemi tartışmaları konusunda, “Partimizin kurulduğu günden beri Türkiye için başkanlık sisteminin en doğru model olduğunu düşünüyoruz, ben de şahsen bu kanaate yüzde 100 katılıyorum” dedi.

Yerli otomobili, seçim promosyonu olarak değerlendirmediklerine dikkati çeken Işık, “Yerli otomobil bizim bir buçuk yıldır üzerinde hemen hemen her gün çalıştığımız bir konuydu. Seçim bittikten sonra da çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz. Yarın da Başbakan Yardımcımız Cevdet Yılmaz başkanlığında yine otomobille ilgili bir toplantı yapacağız. Bizim ajandamızda burada seçimle ilgili bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Işık, asgari ücrette yapılacak düzenlemenin sanayiciye ilave bir yük getirmemesi, ortaya çıkacak yükün minimum düzeyde olması için çalışma yaptıklarını anlattı. AK Parti olarak iktidara geldikleri günden beri asgari ücretlinin üzerindeki yükü de azaltmak için gayret gösterdiklerini belirten Işık, “Pek çok noktada asgari ücretlinin üzerindeki yükü zaten kaldırmıştık. Şimdi bundan sonra da artık bu özellikle Türkiye’nin üretimini aksatmaması için, Türkiye’nin ihracattaki rekabet avantajını kaybetmemesi için gereken çalışmaları Türkiye’nin bütçe imkanları ölçüsünde yapacağız. Bundan sonra bu çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Sözümüzün arkasındayız. İnşallah 2016 yılı başında asgari ücret bin 300 lira olacak” diye konuştu.

Seçimlerden sonra tekrar gündeme gelen başkanlık tartışmalarının hatırlatılması üzerine Işık, şunları kaydetti:

“Ne hükümet adına ne de AK Parti adına konuşma yetkim ve hakkım yok. Partimizin kurulduğu günden beri Türkiye için başkanlık sisteminin en doğru model olduğunu düşünüyoruz, ben de şahsen bu kanaate yüzde 100 katılıyorum. Türkiye başkanlık sistemine geçmelidir ancak bunun nasıl yapılacağı, burada başkanlık sistemine geçerken toplumun bazı kesimlerinin endişe ettiği otoriterleşmeyle ilgili güvenlik mekanizmalarının nasıl oluşacağını da toplumun büyük bir açıklık ve şeffaflıkla tartışması gerekiyor. Ben şu anda AK Parti’nin acil gündeminin başkanlık sistemi olduğunu düşünmüyorum ama yeni bir anayasa yapılacaksa da bu yeni anayasada başkanlık sisteminin tartışılmaması mümkün değil. Benim buradaki asıl arzum şu Türkiye başkanlık sistemine geçmeli ama nasıl bir başkanlık sistemi olduğu konusu açıkça, şeffafça kamuoyu ile toplumun tüm kesimleri ile tartışılmalı, güvenlik mekanizmaları iyi kurgulanmalı ama Türkiye mutlaka başkanlık sistemine geçmeli.”

Bakan Işık, anayasa tartışmalarının en büyük kısmını başkanlık sisteminin oluşturacağının altını çizerek, “Benim arzum şu en azından MHP’nin ve HDP’nin aynı anda ve mümkünse CHP’nin MHP’nin ve HDP’nin de üzerinde mutabık kalabileceği bir başkanlık sistemini tartışsın, konuşsun. Burada şu partiyle uzlaşalım bu partiyle uzlaşmayalımdan daha ziyade toplumun uzlaşacağı bir model oluşturalım. Çünkü bugün için Türkiye’de sistemlik bir problem yok neden sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımız arasında yıllara dayanan bir dostluk var ve Cumhurbaşkanımız aynı zamanda iktidar partisinin kurucu genel başkanı” değerlendirmesinde bulundu.

 

Işık, başkanlık sistemi konusunda Türkiye’ye özgü bir model üretilebileceğini, bunun da dünyadan kopuk bağımsız bir model olmayacağını kaydetti.