YENİ ANAYASA BÜTÜN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ OLACAK
Ocak 6, 2016
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Halkımızın, gerçekten içeriği doğru olarak anlatılırsa, yüzde 65’i, belki daha da yukarı bir oranla başkanlık sistemini kabul edeceğini düşünüyorum” dedi.
Işık, Ülke TV’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Türkiye’nin önünde sonunda başkanlık sistemine geçeceğine inandığını dile getiren Işık, geçişin sağlıklı olması için halkın bunu benimsemesi, konuyla ilgili her türlü tartışmanın özgür bir ortamda, toplumun her kesiminin katılımıyla önyargı, baskı ve şartlandırmalardan uzak bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Başkanlık sistemi tartışmalarını halkın ilgiyle izlediğini belirten Işık, şu ana kadar içerik konusunda çok fazla tartışılma olmadığını ifade etti. Bundan sonraki süreçte başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve parlamenter sistemin tartışılmaya başlanacağını kaydeden Işık, “Gerçekten içeriği doğru olarak anlatılırsa, halkımızın yüzde 65’i, belki daha da yukarı bir oranla başkanlık sistemini kabul edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Işık, CHP’nin bu konuda geleneksel katı bir duruşu olduğunu, MHP’nin de konjonktür olarak buna karşı çıktığını anlattı. Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Dünyada bir tek başkanlık sistemi yok, Amerika’nın, Rusya’nın, Güney Kore’nin ve başka ülkelerin uyguladığı başkanlık sistemleri var. Türkiye’nin sistemine, parlamenter sistem demeye bin şahit ister. Türkiye’nin şu andaki parlamenter sistemle yönetildiğini iddia etmek, bana göre çok gerçekçi değil ama Türkiye’nin başkanlık sistemiyle yönetilmediği de belli. Aslında Türkiye 2007’de fiilen başkanlık sistemine geçti. Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi ve iki dönemliğine seçilebiliyor olması aslında fiilen başkanlık sistemidir. Çünkü bizim halkımız yetki verdiğini sorumlu da tutar. Eğer Cumhurbaşkanımıza yetki verdiyse Cumhurbaşkanımızı sorumlu da tutar. Ama Anayasa yetki veriyor, sorumlu tutmuyor, şimdi olayı şahsına indirgeyenler yani Recep Tayyip Erdoğan kendi başkanlık istiyor diyenler çok ciddi bir yanılgı içindeler.”
“Başkanlık sisteminde içerik tartışmasını başlatabiliriz”
Işık, başkanlık sisteminde içerik tartışmasına geçilemediğini vurgulayarak, “Başkanlık sistemi nedir, hangi mekanizmalar vardır, hangi yetkiler başkanda, hangi yetkiler parlamentoda, hangi yetkiler hükümettedir, denetim yetkisi nerededir, yargıyla yürütmenin ilişkisi nedir? Bunları inşallah bir tartışma düzlemine getiririz de içerik tartışmasını artık başlatabiliriz” ifadesini kullandı.
İçerik tartışmalarının sonunda en doğru kararın verileceğine işaret eden Işık, “Halkımız bütün her şeyi dinledikten sonra ‘Başkanlık sistemi Türkiye için iyi bir şey değil’ derse, başımızın üzerinde yeri var. Ama bu, Türkiye’nin genlerine de uygun bir yapıdır, tarihi perspektifte 4-5 bin yıllık devlet geleneğimizde de başkanlık sistemi var. Başkanlık sistemi Türkiye’de belediyelerde uygulanmakta, sistem Türkiye’ye çok uzak da değil. Tartışmalar ne kadar içeriğe kayarsa, ne kadar içeriği zengin tartışmalar olursa ben eminim ki halkımız fikrini o kadar net bir şekilde oluşturur” diye konuştu.
Işık, yeni anayasanın, bütün sorunların çözümü için temel zemin olacağının altını çizerek, Türkiye’de siyaset başta olmak üzere pek çok kurumun yenileme imkanına kavuşulacağını, arzu edilen çok önemli değişikliklerin de yeni anayasadan sonra çok daha hızlı hayata geçirileceğini söyledi.