TÜRKİYE SAVAŞ GEMİSİ ÜRETİMİNDE İLK 10’DA
Haziran 18, 2016
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Burgazada’yla, MİLGEM Projeleri’nde yüzde 65 yerlilik oranına ulaşıldığını belirterek, “Şu anda devam eden projelerle Türkiye, savaş gemisi üretiminde dünyanın 10 ülkesinin arasına girdi.” dedi.
Işık, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda düzenlenen Burgazada Korveti’nin denize indirilmesi ve Kınalıada Korveti’nin ilk kaynak töreninde yaptığı konuşmada, Burgazada’nın denize indirilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Türkiye’nin, dünyanın merkezinde yer aldığını anlatan Işık, bunun çok avantajları olduğunu ve bunları değere dönüştürmek için gece gündüz çalıştıklarını aktardı.
Bakan Işık, dünyanın merkezinde bulunmanın büyük tehditleri ve sorunları da beraberinde getirdiğini dile getirerek, “Şu anda dünyada var alan bütün problemlerden çoğu bizim bölgemizde yaşanıyor. Böyle bir yerde Türkiye için güçlü olmak tercih değil, bir zorunluluktur. Güçlü olmak için çok unsur sayılabilir. Güçlü demokrasi bunlardan biri. Her gün güçlenen demokrasi sayesinde Türkiye güçlü olan bir ülke oldu ve böyle devam edecek.” diye konuştu.
İkinci unsurun güçlü ekonomi olduğunu kaydeden Işık, şöyle devam etti:
“Güçlü ekonomi yoksa bu bölgede güçlü olma imkanı da yok. 14 yıldaki performansla Türkiye çağ atladı ve dünyanın sayılı ülkelerinden birisi oldu. Diğer önemli nokta, güçlü silahlı kuvvetleri. Güçlü silahlı kuvvetleri, bu coğrafyada güçlü olmanın olmazsa olmazlarındandır. Bu gücü ortaya koyan iki önemli unsur var. Nitelikli insan kaynağı bunun ilki ve en önemlisi. Dünyanın en güçlü nitelikli insan kaynağına sahip ordularından birisine sahibiz. Bu güçlü hazinenin daha da geliştirilmesi ve çağın en güçlü konuma ulaşması için bakanlık olarak, bize yüklenen görev ve sorumluluğu büyük bir azimle yerine getireceğiz.”
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ikinci hususun, bu silahlı kuvvetlerin caydırıcı gücünü oluşturan modern teknolojiye sahip silah ve mühimmat olduğunu söyledi.
“Savunma sanayinde yerlilik yüzde 60’lara geldi”
Bu noktada çok önemli mesafe alındığını dile getiren Işık, şunları kaydetti:
“Savunma sanayindeki yerlilik oranımız, yüzde 24’lerden yüzde 60’lara geldi. Bu rakam tek başına da pek çok şey ifade eder ama bunun içine bir de nitelik artışını koyduğumuzda bu durum, Türkiye’nin ne kadar önemli mesafe aldığı ortaya koyuyor. Bundan sonra hem savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltacak, yerli oranını yüzde 80’lere çıkartacak hem de nitelik artışını sağlayacak adımları atmaya devam edeceğiz. İşte bunun için en önemli önceliklerimiz nitelikli zaman yönetimi olacak. Projelerimizin özellikle en kısa zamanda hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız.”
Fikri Işık, kaynak yönetiminin en önemli önceliklerinden olacağını aktararak, kaynak yönetimine çok daha fazla önem ve öncelik vereceklerinin altını çizdi.
“Türkiye savaş gemisi üretiminde ilk 10’da”
Türkiye’nin tüm birikimini, tecrübesini ve yeteneğini harekete geçirmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Işık, şunları anlattı:
“Özel sektörün savunma sanayine katkısını artırmak için çalışmaya devam edeceğiz. KOBİ’lerimizin daha fazla savunma sanayinde yer alması için her türlü çalışmayı sürdüreceğiz. KOBİ’lerimiz savunma sanayinde var olması için önemli sorunlardan olan test ve sertifikasyon süreçleriyle ilgili özel bir programı başlatıyoruz. Bu noktada inşallah devletimizin tüm yeteneklerini daha fazla araştırma, geliştirme, daha fazla tasarım, mühendislik ve üretim için seferber edeceğiz. Burgazada gurur kaynağı. Burgazada’yla, MİLGEM Projeleri’nde yüzde 65 yerlilik oranına ulaştık. Bu bizim için çok önemli bir aşama. İnşallah bunu daha yukarılara çıkartacağız. Bunu yaparken çok güzel kamu ve özel sektör sanayi iş birliğini hayata geçirmiş olmuş. Ellinin üzerinde savunma sanayi ve denizcilik şirketi bu projede yer aldı. Şu anda devam eden projelerle Türkiye, savaş gemisi üretiminde dünyanın 10 ülkesinin arasına girdi. Devam eden savaş gemileriyle ilgili projelerimizin şu andaki tutarı 5,5 milyar dolar. Önümüzdeki dönemde planlanan projelerin hayata geçmesiyle bu rakamın 12 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. Bunların da önemli oranda özel sektör marifetiyle yönetilmesi de önceliğimiz olacak.”