BİLİM İNSANLARINA VERİLEN DESTEK 17 KAT ARTTI

Aralık 13, 2015  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Ar-Ge’ye verilen önem ve ayrılan kaynak her geçen gün artmaya devam ediyor. 2014 yılında, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1 seviyesini geride bıraktı” dedi.

Başlıksız-2

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge’ye verilen önemin her geçen gün artmaya devam ettiğini belirterek, “2014 yılında, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1 seviyesini geride bıraktı. Bundan sonra da daha hızlı bir artışla yoluna devam edeceğini umuyoruz. 2015 rakamlarında 1,10’u geçmek gibi bir arzumuz ve beklentimiz var” dedi.

Işık, Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) 48. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, görev süresi dolan TÜBA üyelerine yapmış oldukları özverili çalışmalar için teşekkür etti.

Bilim ve akademi hayatının birçok fedakarlığı, adanmışlığı ve çoğu zaman insan üstü bir gayreti gerektirdiğini belirten Işık, bilim insanlığının bir meslek olmanın ötesinde bir yaşam tarzı olduğuna dikkati çekti.

Işık, bilime ilgi duyan, kendini öğrenmeye, araştırmaya adayan insanların sayısının artırılması gerektiğini vurgulayarak, bu kapsamda anne babalara ve öğretmenlere büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Ar-Ge’ye verilen önemin ve ayrılan kaynağın her geçen gün artmaya devam ettiğinin altını çizen Işık, “2014 yılında, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1 seviyesini geride bıraktı. Bundan sonra da daha hızlı bir artışla yoluna devam edeceğini umuyoruz. 2015 rakamlarında 1,10’u geçmek gibi bir arzumuz ve beklentimiz var. Öğrencilerimize, bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza yönelik desteklerimizi daha da geliştireceğiz” diye konuştu.

Bakan Işık, bilime uygun bir ekosistem inşa edilmesinin önemine işaret ederek, bunun için siyasi, ekonomik ve sosyal istikrar, özgür bir ortam, bilime olan samimi bir ilgi ve destek gerektiğini söyledi.

Türkiye’de bilime olan ilginin artmasında, bilimsel düşüncenin yaygınlaşmasında, bilim mirasının millete tanıtılmasında TÜBA’ya çok önemli görevler düştüğünü aktaran Işık, TÜBİTAK ve TÜBA aracılığıyla, bilim insanlarına yönelik manevi anlamı büyük olan ödül ve teşvik programları yürüttüklerini ifade etti. Işık, “Yarın da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, TÜBA’nın ‘Uluslararası Akademi Ödülleri’, ‘Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödülleri’ ile ‘Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri’ni sahiplerine tevdi edeceğiz” dedi.

Işık, bilim insanlarına yönelik desteklere değinerek şunları kaydetti:

“TÜBİTAK BİDEP kapsamında, 2003 yılında desteklenen bilim insanı sayımız bin 527’ydi. 2014 yılında ise bu rakam, tam 17 kat artışla 26 bin 778’e çıktı. Uluslararası bilimsel yayın yapan akademisyenlerimize, makale başına verdiğimiz destek miktarını yüzde 50 artırdık. Gittiğimiz her ülkede, orada bulunan bilim insanlarımızla toplantılar yapıyoruz. Yurtdışında Yaşayan Bilim İnsanları Kurultayımızı da önümüzdeki günlerde İstanbul’da gerçekleştireceğiz. İnşallah TÜBA üyelerimizle Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nu da bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Son yıllarda, üniversite tercihlerinde temel bilimlere olan ilginin azaldığını fark etmiştik. Bunun içinde, TÜBİTAK’ta Temel Bilimler Burs programını başlattık.”

Işık, TÜBA Kanunu’nu bu dönemde Meclise getirmeyi planladıklarını belirterek, “TÜBA’yı yeniden yapılandırırken çok titiz hareket etmek durumunda olduğumuzu biliyoruz. Üyelerini tekrar TÜBA’nın kendisini seçmesini sağlamayı arzuluyoruz. Ayrıca TÜBA’ya, misyonuna ve vizyonuna uygun bir bina kazandırmayı istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Işık, ayrıca TÜBA aracılığıyla Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi’ni hayata geçireceklerini de ifade etti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da toplumda bilime olan ilgiyi artırmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.

 

Bakan Işık, TÜBA asli üyesi seçilenlere üyelik beratlarını verdi.