BİLİŞİM VADİSİ CAZİBE MERKEZİ OLMA YOLUNDA

Aralık 6, 2014  

Başlıksız-1

Bakan Işık: “Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bugün bilimde ve teknolojide söz sahibi olan ülkeler hangi yoldan geçti bunları biliyoruz. Tüm tecrübeleri birebir yaşamak zorunda değiliz”
– “Ar-Ge bütçemizi tam olarak kullanamamaktan şikayetçiyim. Keşke bakan olarak bize ayrılan bütçeyi bitirsem de sonra gidip Maliye Bakanı’ndan ek bütçe istesem. Maalesef bunu yapamıyoruz”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bugün bilimde ve teknolojide söz sahibi olan ülkeler hangi yoldan geçti bunları biliyoruz. Tüm tecrübeleri birebir yaşamak zorunda değiliz” dedi.

Işık, Edirne Valiliği ziyaretinde bir gazetecinin ülkedeki üniversitelerin durumuna ilişkin sorusu üzerine, dünyada genel olarak bilim ve teknoloji merkezinin üniversiteler olduğunu söyledi.

Türkiye’deki üniversitelerin daha önce kendi evreni dışına çok uzun süre çıkamadığını belirten Işık, “Son yıllarda hem üniversitelerimiz hem ülkenin tüm kurum ve kuruluşları tüm aktörleri, artık herkesin kendi evreninde yaşadığı dünyanın ülkeye bir fayda getirmeyeceğini kavradı” diye konuştu.

Üniversitelerin, kamunun tüm kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin, daha önceki yolun yol olmadığını anladığını ifade eden Işık, şunları kaydetti:

“Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bugün bilimde ve teknolojide söz sahibi olan ülkeler hangi yoldan geçti bunları biliyoruz. Tüm tecrübeleri birebir yaşamak zorunda değiliz. Onların yaşadıkları tecrübelerden ders alarak çok daha hızlı yol alabiliriz. Onun için biz bakanlık olarak üniversite, sanayi işbirliğini son derece destekliyoruz. Üniversitelerin artık daha fazla teknoloji transferine yoğunlaşması gerektiğini özellikle söylüyoruz ve buna yönelik pek çok destek mekanizmasını hayata geçirdik. Bu konu üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bakın bir taraftan gençlerimize tekno girişim sermaye desteği verirken, diğer taraftan San-Tez projelerinde, projenin yüzde seksenine kadarını üniversite ve sanayi işbirliği yaparsa biz destekliyoruz.”

– “Türkiye, bilişim vadisi cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor”

Temel bilimleri destekleyen önemli programları hayata geçirdiklerini aktaran Işık, üniversitelerdeki anlayışın da değiştiğini dile getirdi.

Işık, üniversitelerin sanayi, teknoloji ve üretim kavramlarına yöneldiğini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye son yıllarda bu konularda hızlı yol alıyor. Çok geç başladığımız için şu an arzu ettiğimiz seviyeye gelmedik. Bundan sonra çok daha hızlı yol alacağımızı düşünüyorum. Bakan olarak şunu da dile getirmek isterim. Ar-Ge bütçemizi tam olarak kullanamamaktan şikayetçiyim. Keşke bakan olarak bize ayrılan bütçeyi bitirsem de sonra gidip Maliye Bakanı’ndan ek bütçe istesem. Maalesef bunu yapamıyoruz. Bu bizim önemli bir sorunumuz. İkincisi proje kalitemiz daha arzu ettiğimiz noktada değil. 550 tane tekno girişimci gencimize destek vereceğiz dedik. Maalesef bu yıl 285’te kaldık. Üzücü bir şey daha söyleyeyim Edirne’den bir tane genç bu girişimden sermaye desteği almamış. Bu bizim sistemimizde sorun olduğunu gösteriyor. Bireysel zekada dünyanın en zeki milletlerinden biriyiz. Buzdan jeton yapıp elin kolasını almayı biliyoruz. Bu bir yaratıcılıktır ama bunun mutlaka bir sistematiğe dönüşmesi bir şehre bir yapıya bir ülkeye fayda sağlaması bizim en önemli önceliğimizdir.”

Türkiye’nin her konuda geliştiğini ve büyüdüğünü belirten Işık, uluslararası şirketlerin Türkiye’de Ar-Ge merkezi açtığını dile getirdi.

Işık, Türkiye’nin bilişim vadisi cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini sözlerine ekledi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, ziyaretin anısına Bakan Işık’a kentin kültürünü yansıtan çeşitli hediyeler takdim etti.