BİLİŞİM VADİSİ, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN BİRİSİDİR.

Ocak 15, 2014  

4

3

BİLİŞİM VADİSİ, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN BİRİSİDİR.

 

IŞIK:  “Kocaeli ve Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi Bilişim Vadisi. Şu anda imar planlarını bitirmek üzereyiz. Hızlı bir şekilde yapılaşma için alt yapıya başlayacağız”

 

             Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Toplantısında konuşan Işık, sanayici ve vatandaşların hükümete güvenmeye devam etmesini istediklerini ifade ederek, Türkiye’nin bu fırtınaların hepsini iyi yönettiğini ve atlattığını kaydetti.

İşsizlik rakamları ve sanayi üretim rakamlarının açıklandığını anlatan Işık, “Bunların hepsi geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor. İşsizlik rakamları, kapasite kullanım oranları, sanayi üretimleri büyümenin öncü göstergeleridir. Şu anda bu noktada Türkiye hakikaten üretimini artırarak ve bu üretimini nitelikli hale getirerek, büyümesine devam ediyor. Dünyanın bu konjonktörüne rağmen devam ediyor. 2014 yılında, İran’ın dünyaya biraz daha açılması noktasında en avantajlı ülke Türkiye. Bunun engellemesine yönelik farklı şeyler olmazsa tabi. Maalesef bu konularda içeride bir hayli taşeronu olan güçler var ama inanıyoruz ki Türkiye İran’la olan tarihi ilişkileri bu noktada önemli rol oynayacak. AB ve dünyadaki toparlanma sinyalleri, 2014 yılının inşallah daha iyi bir yıl olacağını gösteriyor. Biz de bu yılın en iyi şekilde nasıl değerlendirileceği noktasında tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

– “Bilişim Vadisi Projesi”

Kocaeli’nin, Türkiye sanayisinin kalbi olduğunu, sanayinin, çevre odaklı güçlendirilmesini esas olması gerektiğini dile getiren ışık, Kocaeli’nin Ar-Ge’ye dayalı üretimin merkezi olmasını sağlamak zorunda olduklarını söyledi.

Kocaeli’nin de bu konularda çok ciddi alt yapısının olduğunu vurgulayan Işık, TÜBİTAK’ın en önemli araştırma merkezlerinden ikisinin burada olduğunu anlattı.

Bakan Işık, bunların kent için büyük şans olduğunu ancak bugüne kadar sanayicilere kapasını fazla açmadığına işaret ederek, “Bu nedenle dışarıdan çok güzel bir arazi içinde kurulmuş güzel binalar diye bakıyorduk. Şimdi öyle değil. Oradaki enstitünün performansı sanayide çözdüğü problemle doğru orantılı artık” dedi.

 

– “Ar-Ge merkezleri performans endeksini tamamladık”

Bakan Işık, 2008 yılında çıkardıkları bir kanunla 50’den fazla araştırmacı istihdam eden Ar-Ge merkezlerine ciddi destek verdiklerini belirterek, bugün bu sayının 153’ü bulduğunu, şuanda Türkiye’de fiilen çalışan 153 Ar-Ge merkezinin bulunduğunu ifade etti.

Bu merkezlerin 19’unun Kocaeli’de bulunduğunu olduğunu vurgulayan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sanayicilerimiz, ‘alt sınırın 50 olması bizi bazen engelliyor’ diyordu. Şu anda TBMM’de torba kanunda bu sayının 30’a çekilme yetkisini Bakanlar Kuruluna bırakıyoruz. Yani gerektiğinde sektöre göre, çalışma alanına göre 50’den 30’a çekebileceğiz bunu. Yeter ki Ar-Ge merkezleri kurulsun. Artık biz Türkiye’yi sadece üretim merkezi olarak görmek istemiyoruz. Formülasyonların bilinmediği, sadece bir formülle seri üretimin yapıldığı bir üretim üssü olmak artık Türkiye için yeterli değil. Türkiye Ar-Ge ve üretim üssü olmalı. Eğer büyük firmalar gelecekse, birinci önceliğimiz üretimiyle birlikte Ar-Ge departmanını getirmesi. Bu noktada aslında önemli avantajlarımız da var. Ar-Ge’nin Türkiye’de yapılması noktasına ayrı bir önem veriyoruz. Yakında bir çalışmamızı kamuoyuna paylaşacağız. Ar-Ge merkezleri performans endeksini tamamladık. Hangi Ar-Ge merkezimiz hangi kategoride en iyi performansı göstermiş bunları belirledik. Bunları yakında paylaşacağız.”

 

– “Hedefimiz cari açığı ekonomide risk olmaktan çıkarmak”

Bakan Işık, teknoparklar, teknokentler ve Ar-Ge merkezlerinin sayısının çoğalmasını, daha kaliteli ve işlevsel hale gelmesini istediklerini dile getirerek, Türkiye’nin mutlaka 2023 hedeflerini yakalaması ve bunu yakalarken ekonomide riskleri azaltması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de ekonomideki en büyük riskin cari açık olduğuna dikkati çeken Işık, “Dün cari açık rakamları açıklandı. Dikkat ederseniz Türkiye’nin cari açığıyla enerji ithalatı birbirine çok çok yakın. Şimdi bu cari açığın azaltılmasıyla ilgili enerji verimliği, tasarrufu ve yerli enerjinin kullanılmasına önem veriyoruz. Bununla ilgili Ar-Ge’ye ve üretimlere ayrıca destek veriyoruz. Bir de Türkiye’nin cari açığının yüzde 79’unu 200 kalem mal oluşturuyor. Bu 200 kalem ürünle ilgili, bu ürünlerin Türkiye’de üretilmesiyle ilgili daha fazla ne yapabiliriz konusunu da çalışmaya başladık. Bu noktada özellikle sanayicilerimize sesleniyorum. Bu konudaki çalışmalarınızı yoğunlaştırın. Hedefimiz cari açığı ekonomide risk olmaktan çıkarmak” ifadesini kullandı.

Işık, Türkiye’nin bu tartışmaları kısa sürede geride bırakacağını vurgulayarak, “Türkiye, biçilen elbiseyi giymeyecek. Türkiye kendi biçtiği elbisesini kendisi giyecek. Şu sürecin sonunda kesinlikle Türkiye insan haklarına dayalı daha güçlü bir demokrasiyle yoluna devam edecek” dedi.