“BİR BULUŞ DA SEN YAP DÖNEMİNE GEÇMELİYİZ”
Eylül 24, 2014
“Artık ‘başıma icat çıkarma’ dönemini bırakıp ‘bir buluş da sen yap’ dönemine toplum olarak geçmeliyiz. Eğer bunu başarırsak Türkiye’nin önü açık”
Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK, Namık Kemal Üniversitesinin (NKÜ) rektörlük binasında düzenlenen 2014-2015 Akademik Yılı açılış töreninde, dünyada üniversitelerin 1850’lere kadar tek misyonlarının eğitim olduğunu ancak bunun zamanla değiştiğini söyledi.
Üniversitelerin temel misyonlarındaki değişikliklere değinen Işık, “Eğitim misyonuna daha sonra araştırma eklendi. Özellikle son yıllarda araştırma misyonuna bir de teknoloji geliştirme misyonu eklendi. Şimdi dördüncü nesil üniversiteler dediğimiz üniversitelerde artık disiplinler arası çalışma da üniversitenin temel misyonları arasına girdi” diye konuştu.
NKÜ’nün 2006 yılında kurulan üniversitelerden en hızlı büyüyen ilk üç üniversite arasında yer aldığını ifade eden Işık, şöyle devam etti:
“NKÜ 2006 yılında kuruldu ama bugün 30 bin öğrencisi, çok güçlü akademik kadrosuyla 2006 yılında kurulan üniversiteler arasında, eminim ki en hızlı büyüyen ilk 3 üniversiteden biri. Tabi burada sizlerin, akademik kadronun, özellikle idari kadronun özverili çalışmaları çok ama çok önemli. Tekirdağ’ın üniversitesine sahip çıkması da ayrıca önemli.”
NKÜ 2014-2015 Akademik Yılı ilk dersi
NKÜ 2014-2015 Akademik Yılı’nın ilk dersini gerçekleştiren Bakan Işık, “Bilim, sanayi ve teknoloji politikamızın temel esasları” konulu sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’nin 2023 hedeflerine değinen Işık, şunları kaydetti:
“Türkiye, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olmayı kendisine hedef koydu. Bunu da sayısal verilere döktü. 2023 için temel hedefimiz 2 trilyon dolarlık gayri safi milli hasıla. Şu anda 820 milyar dolardayız, bunu 2 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz. Kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolar seviyesinin üzerine çıkarmak, ihracatımızı 500 milyar doların üzerine çıkarmak, hizmet ihracatımızı da 150 milyar doların üzerine artırmak ve işsizlik oranımızı yüzde 5’in altına çekmek temel hedefimiz.”
Işık, 2023 hedeflerine ulaşmak için gayri safi yurt içi hasılanın en az yüzde 3’ü kadar Ar-Ge harcaması yapmayı hedef koyduklarını vurguladı.
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumun “orta gelir tuzağı” olduğunu ifade eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye, milli gelirini 3 bin dolarlardan 11 bin dolarlara yükseltti. Türkiye ölçeğinde bir ülke için 11 bin dolar orta gelir tuzağıdır. Türkiye’nin orta gelir tuzağını mutlaka bir sıçrama yaparak aşması gerekiyor. Yani sadece bugünkü konvansiyonel yöntemlerle iyileştirmeler yaparak bunu başaramayız. Yapmamız gereken bazı çalışmalar, atmamız gereken bazı adımlar var. işte burada en temel sıçrama alanımız üretimde katma değeri yüksek ürünlere geçmek. Bunun da en temel ön şartı, mutlaka teknoloji düzeyini yükseltmek.”
Türkiye’nin orta teknoloji düzeyinde üretim yapan bir ülke olduğunu, Ar-Ge ve inovasyona çok ciddi yatırım yapılması gerektiğine işaret eden Işık, şöyle konuştu:
“Bu, sadece kaynak aktararak ve belli eylemleri hayata geçirerek başarabileceğimiz bir iş değil. Mutlaka tüm yönleriyle Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturmak durumundayız. Bunun da sürdürülebilir olması için yenilikçi bir toplum kültürünü artık her yönüyle hayata geçirmeliyiz. Artık ‘başıma icat çıkarma’ dönemini bırakıp ‘bir buluş da sen yap’ dönemine toplum olarak geçmeliyiz. Eğer bunu başarırsak Türkiye’nin önü açık ama başaramazsak, o zaman orta gelir tuzağından kurtulup sürdürülebilir bir kalkınma ve ilk 10 ülke arasında mücadeleye, yarışa devam etme imkanımız olmaz.”
Törene Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, il protokolü ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.