BOEING’DE DAHA FAZLA TÜRK FİRMASI OLACAK

Nisan 5, 2016  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık; “Boeing’in tedarik zincirinde, daha fazla Türk firmasının bulunması için birlikte çalışma yapılması kararı alındı”dedi.

Boeing'de Daha Fazla Türk Firması Olacak-01

Bakan Işık, ABD programı kapsamında dünyanın önde gelen havacılık ve uzay şirketlerinden Boeing’i ziyaret etti. Şirketin Chicago’daki kurumsal merkezinde yöneticilerle görüşen Işık, toplantı sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Boeing’e Türk firmaların daha fazla katkı yapmasının önemine işaret eden Işık, “Boeing’in tedarik zincirinde, daha fazla Türk firmasının bulunması için birlikte çalışma yapılması kararı alındı” diye konuştu.

Işık, test, standart ve sertifikasyon konularında da birlikte ne tür çalışma yapılabileceğinin irdelendiğini belirterek, Türkiye ve Boeing’in ortak Ar-Ge yapması konusunda görüştüklerini söyledi.

Boeing firmasının 1916’da, Airbus’ın ise 1967 yılında kurulduğunu anımsatan Işık, “Nuri Demirağ, 1936 yılında Türkiye’de uçak yapmaya başlıyor ve 8 uçak üretiyor. Atatürk, sağlığında çok ciddi destek veriyor. Fakat Atatürk’ün vefatından sonra da Demirağ’ın uçak yapması desteklenmiş olsa, bugün belki Türkiye dünyanın önemli uçak üreticilerinden biri olacaktı” ifadelerini kullandı.

 “Argonne ile işbirliği görüşüldü”

Işık, Boeing’in ardından Argonne Uluslararası Laboratuvarı’nı ziyaret etti. Merkezi gezen Işık, tesisteki incelemeleri ve yetkilileriyle görüşmesinin ardından laboratuvar hakkında bilgi verdi.

Argonne Uluslararası Laboratuvarı’nda x ışınları kullanılarak proteinlerin ve malzemelerin yapılarının belirlendiğini anlatan Işık, bazı hastalıkların tedavisine yönelik protein yapılarının da ortaya çıkarıldığını kaydetti. Merkezde aynı zamanda savunma, enerji ve pil teknolojilerinde ileri düzeyde çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Işık, benzer çalışmaların Türkiye’de nasıl yapılacağına dair görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı.

Işık, birçok ülkenin bu konuda yatırım yaptığına işaret ederek, “Argonne Uluslararası Laboratuvarı’ndaki incelemelerimiz sonrasında yetkililerle Gölbaşı’na kurulan Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) kapsamının genişletilmesi konusunu görüştük. X ışınının elde edilmesinde kullanılan dünyadaki tüm elektron hızlandırıcılarla ilgili daha fazla çalışma ve işbirliği yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Argonne Uluslararası Laboratuvarı’nda Türk akademisyenlerin de görev almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, bu sayının daha da artması temennisinde bulundu.

 Boeing

Dünyanın en büyük uçak üreticisi kabul edilen Boeing, 1916 yılında Seattle’de kuruldu.

Helikopter, füze, uydu, fırlatma araçları, elektronik, savunma, ileri bilgi ve muhabere sistemleri tasarlayan ve üreten Boeing, NASA’nın servis sağlayıcılarından biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ana yüklenicisi olarak çalışıyor.

ABD ve 65’in üzerinde ülkede 168 bin kişiyi istihdam eden firma, 150 ülkedeki müşterisine ürün ve destek hizmeti sağlıyor. Boeing ve Türkiye arasındaki ilişki ise 1940 yılında başlıyor.

 Argonne Uluslararası Laboratuvarı

ABD’nin ilk ulusal laboratuvarı merkez, 1946 yılında nükleer konusunda çalışma yapmak üzere Chicago’da kuruldu.

Temiz ve yenilenebilir enerji, çevresel sürdürülebilirlik, yüksek teknoloji ve ulusal güvenlik üzerine 3 bin 500 personelle çalışan laboratuvarın, yıllık bütçesi 760 milyon doları buluyor.

 

Dünyanın en iyi x ışını kaynağını bulunduran bu laboratuvar, yılın 9 ayında bilim insanlarına deney yapma fırsatı sunuyor.