CARİ AÇIĞA ÇELİK NEŞTER

Haziran 26, 2014  

çelik 3

Demir-çelik üretimi için dünya hurdasının yüzde 20’sini satın alan Türkiye’de cevherden üretim yapılan teknolojiler artırılarak, hurdaya bağımlılık azaltılacak. ithalatın azaltılması ile birlikte sektördeki cari açığın kapanmasına da kapı aralanmış olacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, demir-çelik sektörünün cari açığa etkisinin azaltılması amacıyla sektörün önde gelen isimleriyle çalıştayda buluştu. Çalıştayda, demir-çelik üretimi için dünya hurdasının yüzde 20’sini satın alan Türkiye’de, cevherden üretim yapılan teknolojiler artırılarak, hurdaya bağımlılığın azaltılması kararlaştırıldı. Bakanlık yetkililerinin bilgisine göre, demir çelik üretiminde kaynakların daha iyi kullanılması ve dünyada yaşanan gelişmeler demir-çelik çalıştayında değerlendirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık’ın başkanlığında yapılan çalıştayda, yeni yol haritasının belirlenmesi için kamu ve sektör temsilcileri bir araya geldi.

YENİ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

Çalıştayda, yeni üretim teknolojilerinin incelenmesi noktasında fikir birliğine varıldı. Yerli hammadde kullanımının değerlendirildiği toplantıda, Sanayi Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamu ve özel sektör temsilcileri sunumlar yaptı.Türkiye Çelik Üreticileri Derneği yöneticilerinin de hazır bulunduğu çalıştayda, halen 50 milyon ton olan üretim kapasitesinin artırılması konusunda görüş birliğine varıldı. Buna göre, 2023’te Türkiye’nin demir-çelik üretim kapasitesinin 85 milyon ton olması hedefleniyor. Dünya cevher fiyatlarının düşeceği, hurda fiyatlarının ise yüksek seviyelerde devam edeceğinin öngörüldüğü çalıştayda, cevherden üretimin önemi bir kez daha vurgulandı.

Cevherlerimiz zenginleştirilecek

Dünya çelik piyasasında hurdadan üretim, Türkiye’nin tam tersi yönde, yüzde 30’larda seyrediyor. Cevherden yapılan üretimlerle hem daha kaliteli çelik elde edilecek hem de ton başına çelik maliyetleri daha rekabetçi seviyelere çekilecek.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TÜBİTAK ve Kalkınma Bakanlığından temsilcilerin de katıldığı çalıştayda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’den çıkarılan düşük tenörlü demir cevherlerinin zenginleştirilmesi ve işlenmesiyle ilgili Ar-Ge çalışmasının yapılması talimatını da verdi.