“GÜL YAĞINDA ELDE ETTİĞİMİZ BAŞARIYI DİĞER SEKTÖRLERDE DE YAKALAMALIYIZ”
Eylül 10, 2015
Bakan IŞIK: Uçucu yağlar konusunda gül yağında elde ettiğimiz başarıyı, diğer ürünlerde özellikle de narenciye konusunda yakalamayı arzu ediyoruz.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık MG Gülçiçek Gebze fabrikasının açılışında yaptığı konuşmada,Türkiye’de üretimi, ihracatı ve istihdamı artırmak için her gün buna benzer yeni tesislerin devreye alınması gerektiğini beirtti.
Işık, sanayi üretimini değerlendirirken tek bir ayı göz önünde bulundurmamak gerektiğini ifade ederek, “Önemli olan trende bakmaktır ve trende baktığımızda Türkiye’nin ilk çeyrekten itibaren artan bir sanayi üretim trendi içinde olduğunu görüyoruz.
Yarın açıklanacak olan ikinci çeyrek büyümesinde de bunu net olarak göreceğimize inanıyorum. Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte sanayi üretiminin öncülüğünde ilk çeyreğe göre daha hızlı büyüme yakalayacaktır” ifadesini kullandı.
“Doğal kimyasallara ilgi artıyor”
Türkiye’nin 2014 yılı itibarıyla uçucu yağlar alanında 19 milyon dolar ithalata ve 29 milyon dolar ihracata sahip olduğuna dikkati çeken Işık, bu ihracatın 14 milyon dolarının gül esansı olduğunu bildirdi.
Işık, gül yağı çıkarıldığında Türkiye’nin uçucu yağlarda ithalatçı durumunda kaldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Dünyada doğal kimyasallara ilginin her geçen gün arttığı düşünüldüğünde bu açığın daha da artacağı öngörülebilir.
Uçucu yağlar konusunda gül yağında elde ettiğimiz başarıyı, diğer ürünlerde özellikle de narenciye konusunda yakalamayı arzu ediyoruz. Çünkü, ithal ettiğimiz uçucu yağların başında yüzde 24’le nane yağı ve yüzde 18’le turunçgillerden portakal ve limondan elde edilen uçucu yağlar geliyor. Dünyanın sayılı limon ve portakal üreticisi ülkelerinden biri olmamıza rağmen limon ve portakal yağı ithal ediyor, nane yağı için milyonlarca dolar ödüyoruz. Kimya sanayinin olmazsa olmazı olan uçucu yağlar konusunda yapılacak böylesi yatırımlar, bu sektörün yüzde 70 oranındaki ithalat bağımlılığını azaltmamızı sağlayacaktır.”
Sektördeki en temel problemlerden birinin bitkilerin işlem görmeden doğal halde ihraç edilmesi olduğunu ifade eden Işık, “Doğal halde ihraç ettiğimiz ürünler yurt dışında işlem görüyor, sonra biz o ürünleri milyonlarca dolar ödeyerek ithal ediyoruz. Burada yapmamız gereken bitkileri doğal hallerinde değil, işleyerek uçucu yağ haline getirdikten böylece katma değerini artırdıktan sonra ihraç etmektir. Tıbbi ve aromatik bitki varlığı açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan, pek çok bitkinin gen merkezi olan ülkemizin esans üretimine uygun bir ekosisteme sahip olduğuna inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Bakan Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gülçiçek ve diğer protokol üyeleri, fabrikanın açılışını yaptı. Işık ve beraberindekiler daha sonra tesisi gezdi