HEDEF TÜRKİYE 2014 BERLİN ÇALIŞTAYI YAPILDI
Ocak 24, 2014
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yurt dışında çalışan Türk bilim adamlarından işbirliği yapmalarını istedi
Işık: ”Türkiye AR-GE üssü olsun”
Fikri Işık, TÜBİTAK’ın Berlin’de organize ettiği, ”Hedef Türkiye: Tersine beyin göçü, AR-GE işbirliği ve araştırma kariyeri için Avrupa ve ulusal destekli fon fırsatları” çalıştayına katılarak bir konuşma yaptı.
Yurt dışında görev yapan Türk bilim adamlarının önemine işaret eden Işık, ”Sizleri ülkemizde çalışmaya davet ediyoruz, bu konuda bizler gereken desteği vermeye hazırız. İlla Türkiye’ye gelmeye gerek de yok. Bilim adamlarımızın farklı ülkelerde bulundukları konumda işbirliği çok daha stratejik hale geldi. Kendi alanlarınızda işbirliği yapın, bizler de size destek verelim. Türkiye’nin bu yeni güçlenen AR-GE, inovasyon eko sistemine de sizlerin çok ciddi katkısı olsun” dedi.
Işık, düzenlenen çalıştayın amacının, yurt dışında yaşayan Türk bilim adamlarını bir araya getirerek belli konuları tartışmak ve Türkiye ile AR-GE faaliyetlerinde bulunmanın olduğunu söyledi.
Dünyada her şeyin insan için, bilimin, siyasetin, sanatın ve kültürün temel amacının insanların dünyada daha mutlu ve barışçıl yaşamalarını sağlamak olduğunu hatırlatan Işık, ”Dünya insan etrafında döner yönetim anlayışımız, Şeyh Edebali’nin dediği gibi ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’, o açıdan insanlarımızın, kuşakların gelecekte çok daha huzurlu bir ülkede yaşaması için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.
Işık, günümüzde dünyada rekabetin bilim ve teknoloji alanında yaşandığına dikkati çekerek, bilim ve teknoloji alanının diğer alanların üstünde bir anahtar konumuna geldiğini ve bu alandaki bir üstünlüğün diğer tüm alanlarda üstün konuma gelmeyi kolaylaştırdığını vurguladı.
Bilim ve teknoloji alanında en önemli kaynağın insan kaynağı olduğuna işaret eden Işık, ”İnsan kaynağı çok güçlü olması gerek. Düne kadar Türkiye bunu gündemine alamıyordu ama bugün alıyor. Düne kadar farklı problemler vardı, düne kadar enflasyonu düşürmek gündemin en önemli maddesiydi. Türkiye’nin düne kadar terör en önemli gündemiydi. Türkiye’nin gündemine bilim teknoloji, AR-GE, inovasyon gibi dünyanın uzun zamandır çalıştığı konular gelememişti ama bugün gündeme girdi. Türkiye’nin bilim ve teknolojide uluslararası yarışta yer alması, AR-GE ve inovasyon yapar hale gelmesi, artık Türkiye’nin gündeminde bu var” diye konuştu.
Işık, Türkiye’de AR-GE bütçesinin yüzde 0,3 seviyesinden 0,92 seviyesine geldiğini ama asıl hedefin 2023 yılındaki diğer hedeflerle uyum olarak bunu GSMH’nin yüzde üçüne çıkarmak olduğunu kaydetti.
Yüksek teknolojinin payını yüzde 20’lerin üzerine çıkarmak istediklerini dile getiren Işık, Türkiye’nin GSYH’da 2 trilyon doları yakalaması gerektiğini bildirdi.
Sadece Samsung’un ihracatının 156 milyar dolar olduğunu vurgulayan Işık, almaları gereken çok mesafenin olduğunu bildiklerini ifade etti.
Türkiye’nin Cumhuriyetin 100 . kuruluş yıl dönümündeki çok önemli temel hedefinin dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girmek olduğunu yineleyen Işık, bunun için AR-GE, patent ve tasarımlar yaparak büyük bir sıçrama yapabileceklerini dile getirdi.
Türkiye’nin bu konuda kaynağı olduğunu vurgulayan Işık, ”Ben bakan olarak şunu istiyorum, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanalım, bu paraları kaliteli projelere harcayalım. Para yetmesin, biz bütçeden isteyelim ama daha bugüne kadar bu noktaya gelemedik. Bu noktaya gelirsek hiç bir şeyden korkmamıza gerek yok” diye konuştu.
Türkiye’de her yıl bir milyon insanın iş hayatına katıldığını ve bunun çok önemli olduğunun altını çizen Işık, ”Türkiye’nin en önemli gücü genç insan kaynağıdır, yeraltı zenginliğinden de önemli zenginliği insan kaynağıdır. Hala nüfusun yarısını 29 yaş altında. Bu kaynağın iyi yetiştirilmesi, Türkiye’nin en önemli zenginliği olacak. Bunu iyi değerlendirmek Türkiye’nin en önemli kazancı olacak” şeklinde konuştu
Konuşmasında yabancı yatırımcılara da seslenen Işık, ”Sadece Türkiye’ye gelin yatırım, üretim yapın demiyoruz, bizim için en ideali AR-GE ve üretimi birlikte yapmaktadır. Türkiye aynı zamanda AR-GE üssü olsun” dedi.
Dünyada en önemli gücün stratejik bilgi olduğunu, herkesin bildiği bilginin stratejik olmaktan çıktığını kaydeden Işık, bu tür bilim insanlarının Türkiye’ye davetini yineledi.