HEDEFİMİZ ADANA-CEYHAN’I ÜRETİM BÖLGESİ YAPMAK
Mayıs 24, 2015
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Anadolu’nun ortasına şehir kuracağım” sözüyle ilgili, “Bunun yerine ‘Adana’yı, Ceyhan’ı, bu bölgeyi bir lojistik, üretim merkezi haline getireceğim’ deseydi zannediyorum çok daha ayağı yere basan bir proje olacaktı” dedi.
Bakan Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Adana’da bir restoranda, sanayi ve ticaret odalarının yöneticileri, sanayici ve iş adamları ile bir araya geldi.
Işık, basına kapalı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana’nın Türkiye’nin en önemli tarım kentinin yanında sanayi açısından da en öne çıkan illerinden olduğunu belirtti.
Adana’da 1924’te 17 fabrika bulunduğunu, kentin sanayi geçmişinin cumhuriyet öncesine dayandığını anlatan Işık, coğrafi avantajı sayesinde de Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerinden biri olma özelliğinin hiç kaybolmayacağını kaydetti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı “Anadolu’da Mega Kent Projesi”ne değinen Işık, şunları söyledi:
“Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Anadolu’nun ortasına şehir kuracağım’ hayali kurmak yerine ‘Adana’yı, Ceyhan’ı, bu bölgeyi bir lojistik, üretim merkezi haline getireceğim’ deseydi zannediyorum çok daha ayağı yere basan bir proje olacaktı. Bizim hedefimiz Adana, Ceyhan ve bu bölgeyi Türkiye’nin önemli üretim ve lojistik bölgelerinden biri haline getirmek. Bu açıdan da Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ni önemsiyoruz.”
Ceyhan’da söz konusu bölgeyle ilgili 2007 yılında alınan kararın ardından hızla kamulaştırma işlemine geçildiğini ifade eden Işık, kamulaştırma için bugüne kadar 22 milyon liradan fazla ödenek harcadıklarını ancak yargıda çok uzun süre bekleyen dosyalar sebebiyle maalesef arzu ettikleri hızda mesafe alamadıklarını belirtti.
Işık, “İnşallah önümüzdeki süreçte yargı kararlarını da dikkate alarak en hızlı şekilde bu sorunları çözeceğiz. Bölgeyi hayata geçirip, burada yatırımcılarımıza yer tahsis edeceğiz. Bir an önce üretimin başlaması için belediye başkanları, 7 Haziran’da inanıyoruz ki Adana, partimize güçlü bir destek verecek. Seçilecek tüm milletvekili arkadaşlarımızla bu konuyu en kısa sürede üretim noktasına getireceğiz” dedi.
Adana’ya yakışan büyüklükte ve fonksiyonda bir bilim merkezi kazandırmak istediklerini de aktaran Işık, bu konuda özellikle Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.
Işık, “Büyükşehir Belediyesi, ‘ben bu işlerle ilgilenmem’ derse de o zaman mevzuatı zorlayıp, Yüreğir Belediyesi ile bunu kazandırma arzumuzu hayata geçireceğiz” diye konuştu.
İşlevini yitirmiş küçük sanayi siteleri ve atölyeleri, “yeşil sanayi sitesi” konseptiyle şehir dışına taşıyacaklarını belirten Işık, bu kapsamda ayakkabı ve konfeksiyon alanında iki sanayi sitesini Adana’ya kazandırmak istediklerini vurguladı.
Adana’da nükleer teknoloji üretimi
Bakan Işık, yüksek teknolojili ürünlere 5. bölge desteği verdiklerini, bu üretimlerin OSB’de yapılması halinde 6. bölge teşviki sağlandığını anımsattı.
Adana’da yüksek teknolojili ürünlerin üretimi konusunda bir çaba içerisine gireceklerini ifade eden Işık, “Nükleer teknolojinin Adana’da üretilen bir teknoloji olması ki burada teşvik de var. Mersin’de kurulacak santralin 510 bin parçaya herhalde ihtiyacı var. Bu santralin imalatının önemli bir kısmını biz bu bölgede yapabiliriz” dedi.
Hükümetlerinin Ar-Ge ve inovasyona çok büyük destek verdiğine dikkati çeken Işık, “Türkiye’nin artık Çin ile rekabet eden bir ülke değil, Almanya, İtalya, Fransa ile rekabet eden bir ülke konumuna yükselmesi için gayret ediyoruz. Aynı gayreti sanayicilerimizden ve üniversitedeki hocalarımızdan da bekliyoruz” diye konuştu.
İstikrar vurgusu
Adana’nın 7 Haziran’da, Türkiye’nin istikrarını güçlendirerek devam ettirmesine destek vereceğine inandığını belirten Işık, şunları kaydetti:
“Türkiye, istikrarını sürdürürse hakikaten her dönemde hızlı büyüyor ama istikrarda bir bozulma olursa maalesef patinaj yapmaya, hatta geri gitmeye başlıyor. Bu da bizim yıllarımızı çalıyor. 1960’larda açlık çeken Güney Kore, bugün dünyanın en iyi ekonomilerinden birine sahipken o zamanlarda Güney Kore’ye göre çok daha iyi seviyede olan Türkiye, bugün Güney Kore’nin milli gelirinin üçte biri kadar milli gelire sahip. Tüm bunları değerlendirdiğimiz zaman sihirli kelime, kim ne derse desin istikrar, istikrar, istikrar.”