“HEDEFİMİZ MAKSİMUM YETERLİLİK SEVİYESİNE ULAŞMAK”
Mayıs 4, 2015
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Anadolu Harikalar Diyarı içindeki Bilim Merkezi’nde inceleme yapan Işık, gelecek nesilleri kendi değerleriyle yoğrulmuş, bilim sevgisiyle yetişmiş, girişimcilik, verimlilik ruhuna sahip kuşaklar olarak yetiştirmek istediklerini ifade etti.
Bilim sevgisini, Türkiye’nin geleceğini teminat altına almak adına olmazsa olmaz bir unsur olarak nitelendiren Işık, “Özellikle bilim sevgisini aşılayamazsak ülkemizin geleceğinden endişe ederiz. Bilim sevgisini aşılamanın yolu da daha çocuk yaşta, çocuklarımızın benliğini bulmaya başladığı andan itibaren onları bilimle tanıştırmak, bilimi sevdirmek, bilimle iç içe büyümelerini sağlamakla olur. Bununla ilgili de pek çok projeyi hayata geçiriyoruz ama en önemli projemiz bilim merkezleri projesi. Büyükşehirlerde başlattık. Belediyelerimiz binaları yapıp hazır hale getiriyor. Biz de TÜBİTAK olarak bunların sergilerini temin edip buraya yerleştiriyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz küçük yaştan itibaren gelip burada bilimle tanışıp bilim sevgisiyle yoluna devam ediyor” diye konuştu.
Daha önce Bursa, Konya ve Kocaeli’de bilim merkezleri açtıklarını anımsatan Işık, Kayseri Bilim Merkezi’nin de inşaatının tamamlandığını, en geç bu yılın sonuna doğru sergilerin hazır hale geleceğini kaydetti.
“Hedefimiz maksimum yeterlilik seviyesine ulaşmak”
En temel önceliklerinin çocukların bilim sevgisi kazanması olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:
“Bilimle haşır neşir olmadan bilim sevgisi kazanma imkanı yok. Biz de arzu ediyoruz ki yavrularımız küçük yaştan itibaren bilimle dost olsunlar. Bunun için bu bilim merkezlerini hükümet olarak da bakanlık olarak da son derece önemsiyoruz. 2002’de 1 milyar dolar için IMF’nin kapısında bekleyen Türkiye, bugün sadece bilim merkezleri için 1 milyar dolarlık kamu kaynağını harcıyor. Bu Türkiye’nin hangi noktaya geldiğinin çok önemli göstergesidir. İstiyoruz ki buralar yaşayan merkezler olsun. Sadece sergileri getirip buraya koymakla işimizin bittiğini düşünmüyoruz. Çocuklarımızın burayla ilgisi sürekli olsun. Belli periyotlarla çocuklarımız buraya gelmeyi ihtiyaç hissetsin. Bunu sağlamak için öncelikle TÜBİTAK olarak bilim ve teknoloji kulüplerimizi Türkiye çapında bütün okullarda destekleyeceğiz. Bütün okullarda bilim deneylerinin yapılabilmesi için basit düzenekleri okullara gönderecek çalışmayı yapıyoruz. Bilim merkezlerimizde de her okulda olamayacak ama öğrencilerimizin kolaylıkla ulaşabileceği düzenekler hazırlayacağız. Bir temel hedefimiz de sergilerin yerli üretimi. Şu anda TÜBİTAK çağrısı sürüyor. Hedefimiz maksimum yerlilik seviyesine ulaşmak. Bunu yaptığımız zaman buraların sürekliliğini sağlamış olacağız. Belediyelerimizle işbirliği içinde sürekli yenilenen, güncellenen sergiler ve düzenekler oluşturmuş olacağız.”
Bakan Işık, Türkiye’nin geleceği açısından bilim ve teknoloji yatırımlarını son derece stratejik olarak gördüklerini, bunun için de özellikle ilkokuldan itibaren kodlama dersini Milli Eğitim Bakanlığıyla görüşüp, önerdiklerini söyledi.
“İnanıyorum ki ‘Biz de yaparız’ diyecekler”
Bilim ve teknoloji faaliyetlerinin müfredatın önemli bir unsuru olması konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Işık, şunları söyledi:
“İnanıyoruz ki bizim ecdadımızın bir dönem öncülüğünü yaptığı bilim ve teknolojiye çok önemli katkılar sağlayacak. Burada tarihte El-Cezeri’den El-Biruni’ye kadar bizim medeniyet değerlerimizin neler yaptığını çocuklar görerek öğrenecek. İnanıyorum ki ‘bizde yaparız’ diyecekler. En önemli hedefimiz de ‘Biz de yaparız’ dedirtebilmek. Bunun için hiçbir masraftan kaçınmıyoruz” ifadelerini kulandı.