Hereke’de Bakanların Katılımıyla Toplantı
Eylül 2, 2010
Hereke’de halıcılığın ve ticaretin canlanması için büyük uğraş veren AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık’ın girişimleriyle gerçekleşen arama konferansları sonucunda bakanlık, yerel yönetimler ile üniversite iş birliğinde çalışmalar yapılması planlanıyor. Hereke’ye büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Bu toplantılar Hereke’ye ve Hereke’nin tarihine sahip çıkılması için yapılıyor. Bugün burada iki bakanımızın birden bulunması Hereke’ye verilen önemi gösteriyor. Biz de Büyükşehir olarak, dağlarına kadar doğalgaz götürdüğümüz Hereke’ye sahip çıkıyoruz’’ dedi.

Belediye başkanları, belediyelerin ve kamunun ilgili birimlerinin temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda Hereke’de ipek halıcılığın, turizmin ve ticaretin canlanması için yapılması gerekenler ele alındı. Yeni bir Hereke konsepti oluşturmak amacıyla bu toplantılarda bir araya geldiklerini aktaran milletvekili Işık, adeta saklı bir hazine olan Hereke’yi gün ışığına çıkarmaya amaçladıklarını vurguladı
Sayın Bakanım, değerli konuklar,
Sizleri bugün sadece Kocaeli’nin değil, Türkiye’mizin de dünyada en çok tanınan markalarından biri olan Hereke’mizde ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum.
Yaklaşık 9 aydır üzerinde çalıştığımız “Hereke Projesi” kapsamında çok önemsediğimiz bu toplantıya teşriflerinizden dolayı çok teşekkür ediyoruz.
Hereke Projesi üç temel ayaktan oluşmaktadır.
Birinci ayak:
Temelleri 1840’larda atılan ve 1890’larda dünyanın en prestijli ödüllerini ülkemize kazandıran, hatta başta Alman İmparatoru 2. Kaiser Willhelm ve İmparatoriçe Victoria olmak üzere pek çok devlet adamının merakından dolayı Hereke’yi ziyaret etmelerine sebep olan; ancak bu gün can çekişmekteki Hereke Halısının ve Hereke’de halıcılığı canlandırılmasıdır.
Bu hedefe ulaşmak için atılması gereken en öncelikli adım;
Sadece Hereke Halılarının değil, aynı zamanda ülkemizde üretilen tüm el halılarının tüketicilerini güvenini oluşturacak şekilde üretim garantisini içeren belgelere sahip olması; yani üretilen tüm el halıların bir kamu otoritesi tarafından veya kamu otoritesinin gözetim ve denetimi altında sertifikalandırılmasıdır.
Bugün Türk el halıcılığının en önemli sorunu, el halıcılığının yeniden düzenlenmesi, denetlenmesi, belgelendirilmesi, geliştirilmesi ve korunmasına yönelik (üretimi saymıyorum) yaptırım gücü olan bir kamu otoritesinin bulunmasıdır.
Sayın bakanlarımızdan öncelikli talebimiz bu işlevi yerine getirecek bir kamu otoritesinin kurulmasıdır.
Hereke Halısı’nın bir kamu otoritesinin gözetiminde Hereke’de sertifikalandırılması, Hereke’nin tekrar bir merkez haline gelmesini, üretim ve satışın bu bölgede tekrar canlanmasını ve bölgenin eski ticari canlılığına yeniden kavuşmasını sağlayacaktır.
Sayın Bakanım ve değerli konuklar…
Projemizin ikinci ayağı:
Hereke’nin kültür turizmi ağına alınması, yerli ve yabancı turistlerin Hereke’yi ziyaretlerinin sağlanmasıdır.
Hereke’miz,
Ülkemizin ilk üç sanayi kuruluşundan bir olan Fabrika-ı Hümayun ile,
Tarihi Türk-Alman dostluğu ve işbirliğinin en önemli simgelerinden biri olan Willhelm Kaiser Köşkü ile,
Hereke’mizin en önemli sorunlarından biri olan Şirinyalı-Tavşancıl arasındaki yolun duble yol haline getirilmesi, Hereke’nin giriş ve çıkışının düzenlenmesiydi.
Bu proje hızla devam ediyor ve inşallah 2010 yılında tamamlanacak.