“HİÇBİR MAZERET BAŞARININ YERİNİ TUTAMAZ”
Mayıs 28, 2015
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye 2019 ve 2023 yılı itibarıyla kendi bölgesel jet uçaklarını yapan ülkelerden biri olacak” dedi.
Bakan Işık, kent merkezindeki Zorlu Grand Otel’de, Trabzonlu sanayici ve iş adamları ile yaptığı toplantıda, bugün Türkiye için son derece önemli bir projenin tanıtımının yapıldığını, yerli bölgesel jetlerin üretilmesiyle ülkenin teknolojide üst sıralara çıkacağını söyledi.
İnsanların artık Trabzon’dan Erzurum’a gidebilmesi için Ankara’yı kullanmak zorunda kalmayacağını belirten Işık, “İnşallah atılan imzalarla artık, Türkiye 2019 ve 2023 yılı itibarıyla kendi bölgesel jet uçaklarını yapan ülkelerden biri olacak. Artık Trabzon’dan direkt Diyarbakır’a ve Sivas’a uçabileceğiz. Bunu mümkün hale getirecek jetlerin inşallah üretimini yapacağız. Yerli teknoloji ile üreteceğimiz uçaklarımız inşallah Türkiye’de 2023 yılından önce semalarda olacak. Bununla ilgili Sayın Başbakanımızın teşrifi ile son derece önemli bir toplantıyı ve imza törenini gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışma alanları içerisinde Trabzon’a ayrı bir önem verdiklerini anlatan Işık, şöyle devam etti:
“Trabzon arazi açısından zor bir coğrafya. Özellikle organize sanayi bölgeleri için ihtiyaç duyduğunuz geniş ve düz bir alan bulmakta zorlandığımız bir coğrafya. Ama hiçbir engeli mazeret olarak kabul etmiyoruz. Bizim felsefemiz, hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz. Bu noktada özellikle Vakfıkebir, Beşikdüzü ve Şinik organize sanayi bölgelerinin problemlerini çözdük. Artık oralarda kamulaştırma problemi kalmadı ve altyapı çalışmalarına başlıyoruz. Beşikdüzü’nde de ikinci etap çalışmaları başlayacak. Arzumuz Vakfıkebir’de de üretime geçme konusunda çalışmaları hızlandırmak.”
“Trabzon’u fiziki olarak da büyüteceğiz”
Sürdürülen mevcut çalışmaların Trabzon’a yeterli gelmediğine işaret eden Işık, “Trabzon’u fiziki olarak büyüteceğiz. Coğrafyasına bin dönüm daha ilave edilecek. Deniz içerisine yapılacak yeni yatırım adasıyla ki bunun sözünü Sayın Başbakanımız Trabzon mitinginde verdi. Bununla Trabzon’a ayrı bir üretim heyecanı katacağız” diye konuştu.
Işık, Trabzon’u nitelikli üretim merkezi haline dönüştürmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Trabzon’da her yerde kolaylıkla yapılacak yatırımlardan ziyade nitelikli insan unsurunun ön plana çıktığı, katma değeri yüksek ürünlerinin yatırımının yapılacağı bir bölge olmasını istiyoruz. Bunun için Trabzon’un çok ciddi bir potansiyeli var. Özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi en köklü üniversitelerden biri. Nitelikli insan kaynağına yaklaşık 50 yıldır katkı yapan bir kurum. Şimdi Avrasya Üniversitesi ile çok ciddi bir insan kaynağı potansiyelini taşıyoruz. İnsan kaynağının katma değeri yüksek üretime dönüşmesi için Trabzon’da üniversite ve sanayi işbirliğini geliştireceğiz.”
TÜBİTAK’ın, Trabzon’a bugüne kadar yaklaşık 50 milyon lira desteği olduğunu anlatan Işık, ilerleyen süreçte bu desteklerin daha da artacağını sözlerine ekledi.
Toplantıya, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da katıldı.