OTOMOTİV SEKTÖRÜNE GÜVENİYORUZ

Mart 12, 2014  

TAYSAD 36. Genel Kurulu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ‘’Sektörde, 2013 yılında dengeli dış ticaret yaptık. İhracatımız da ithalatımız da 17 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 2023 yılında, otomotiv sektörünün 75 milyar dolar civarında ihracatını hedefliyoruz’’ dedi.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneğinin (TAYSAD) 36. genel kurulunda konuşan Işık, geçen ayın sonunda Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme San. ve Tic. AŞ’nin (OTAM) açılışının gerçekleştirildiğini hatırlatarak, otomotiv yan sanayicilerinin Ar-Ge, test ve patent gibi konulara büyük önem verdiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
Işık, 154 Ar-Ge merkezi bulunduğunu, 60’ının otomotiv sektöründen olduğunu belirterek, ‘’Geçtiğimiz günlerde Ar-Ge merkezleriyle ilgili önemli bir zirve yaptık, Ar-Ge merkezleri performans endeksinin 2012 sonuçlarını açıkladık. Endeks puanları kabul edilir düzeyde ancak daha da iyileştirmemiz gerektiği de çok açık bir gerçek’’ diye konuştu.
Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını 50’den 30’a indirdiklerini anımsatan Işık, daha fazla TAYSAD üyesinin Ar-Ge merkezi kurmasını istediklerini kaydetti.
Otomotiv sektörünün dünyada öne çıkan, temel sektörlerden olduğunu vurgulayan Işık, bu sektörü yalnızca kendisi için değil, çok geniş bir yan sanayi örgütlenmesi olduğu için de önemsediklerini dile getirdi.
Işık, TAYSAD üyelerine şöyle seslendi: ‘’Otomotiv Strateji Belgesi’ni başarıyla uyguluyoruz. Bu yıl süresi bitecek belgenin revizyonuyla ilgili çalışmaları da başlatıyoruz. Revizyon sürecinde de sizden azami katkı bekliyoruz. Sektörde, 2013 yılında dengeli dış ticaret yaptık. İhracatımız da ithalatımız da 17 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 2023 yılında, otomotiv sektörünün 75 milyar dolar civarında ihracatını hedefliyoruz.’’
Yerli Otomobil
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil üretimiyle ilgili, ”Bu olaya ‘kuru milliyetçilik’ olarak yaklaşmıyoruz. Alanı iyi analiz etmek, önümüzdeki fırsatları, riskleri iyi hesap etmek durumundayız” dedi.
Türkiye’nin otomobil sahipliği konusunda henüz yerli markası olmayan bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Işık, ”Yan sanayisi çok güçlü, dünya ile rekabet ediyor ancak kendi markamız yok. Bu noktadaki eksiğimizi gidermenin gayreti içindeyiz. Yalnız bu olaya bir ‘kuru milliyetçilik’ olarak yaklaşmıyoruz. Alanı iyi analiz etmek, önümüzdeki fırsatları, riskleri iyi hesap etmek durumundayız” diye konuştu.
TÜBİTAK’ta elektrikli araçla ilgili çağrı yaptıklarını anımsatan Işık, iki aşamalı bir sürecin işletildiğini, birinci aşamada 20 civarında teklifin geldiğini, ikinci aşamaya ise 6 firmanın teklif verdiğini kaydetti.
Son değerlendirmelerin yapıldığına işaret eden Işık, ”Yerli araç konusunda otobüs, ticari araç ve otomobille ilgili teklif var. Bu ayın sonuna kadar bu teklifleri değerlendirip, sonuçlandırmak istiyoruz. Elektrikli araç üretimi için 100 milyon liraya kadar destek vermek istiyoruz. Ama burada sonuç odaklıyız. Değerlendirme kriterlerinden biri (bu çalışmanın sonucunda kaç araç üreteceksiniz?)” şeklinde konuştu.