REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRMAK MECBURİYETİNDEYİZ

Aralık 18, 2014  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Türkiye’nin bölgesel olarak hem ekonomide hem de uluslararası politikada önemli roller üstlendiği bir dönemde rekabet gücümüzü artırmak mecburiyetindeyiz”

 

rekabeto

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye’nin bölgesel olarak hem ekonomide, hem de uluslararası politikada önemli roller üstlendiği bir dönemde rekabet gücümüzü arttırmak mecburiyetindeyiz” dedi. Işık, Kocaeli Sanayi Odası’nca (KSO) gerçekleştirilen Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu’nun Başiskele’de bir otelde düzenlenen ödül töreninde konuşan, her şeyin çok hızlı değiştiğini, ekonomik ilişkilerin ve üretim yöntemlerinin nitelik değiştirdiği bir dönemi yaşadıklarını belirterek, artık sanayi devrimine sebep olan buhar gücüyle çalışan makineler döneminde olmadıklarını söyledi.

Artık yeni üretim modellerinden, alternatif enerji kaynaklarından, yeni ürün çıktılarından ve iş yapma biçimlerinden bahsettiklerini dile getiren Işık, şöyle konuştu: “Türkiye’nin motorlu taşıtlardan kazan makine ve cihazlara, giyim eşyasından plastik mamüllere kadar pek çok ürünü dünyanın çeşitli bölgelerine satan bir sanayiye sahip oldu.

Son 11 yıllık dönemde ülke büyümesinden daha hızlı büyüyen imalat sanayisinin bugün ekonomiye yön vermeye devam etmekte. Bu dönemde ülkemiz ortalama yüzde 5 büyümüşken, imalat sanayi yüzde 5,8 oranında büyüdü. Yani imalat sanayimiz, ülkemizden daha hızlı büyüyor. 2014 yılının ilk 3 çeyreğindeki büyüme rakamlarına baktığımızda Türkiye göreceli olarak düşük bir büyüme hızına sahip yüzde 2,8 ama imalat sanayimizin büyüme hızı yüzde 3,5. Bu aslında imalat sanayimizin gücünü ve etkisini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Almamız gereken daha çok mesafe var”

2023 hedefinin en büyük motivasyon kaynakları olduğunu kaydeden Fikri Işık, “Sonuçta büyüme ve kalkınmadaki başarıları birlikte yakaladık. Bunu sürdürmek, siyasi ve ekonomik istikrarı korumak zorundayız. Türkiye’nin bölgesel olarak hem ekonomide, hem de uluslararası politikada önemli roller üstlendiği bir dönemde rekabet gücümüzü arttırmak mecburiyetindeyiz.Henüz hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizi de söyleyemeyiz. Almamız gereken daha çok mesafe var” diye konuştu.

OSB’lerde TAKS kaldırılıyor

Bakanlık olarak hedeflerinin sanayicilerin önündeki engelleri kaldıracak çalışmaları yapmak olduğunu ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şöyle konuştu: “Pek çok sorunu çözmek açısından adımlarımızı attık ve sonuçlarını da aldık. Şimdi yeni bir adım atıyoruz. Organize sanayi bölgelerimizde (OSB) özellikle imar noktasında bazı talepler vardı. Artık organize sanayi bölgelerimizde üretim noktasında biraz sıkıştık. ‘Atıl kapasiteleri kullanalım’ arzusu bize ifade edildiğinde ciddi bir çalışma yaptık ve bir karar verdik. Şimdi yönetmeliği değiştiriyoruz. Bu taban alanı katsayısı dediğimiz TAKS’ı tamamen kaldıralım çünkü sanayi üçüncü katta yapılmaz. Önemli olan giriş kattır. O zaman mümkün olduğu kadar emsali değiştirmeden taban alanının tamamını sanayicimiz kullanabilsin. İlave bir masraf yapmasın, bir daha arsaya, altyapıya, üst yapıya para bağlamasın, bununla ilgili bürokrasiden ÇED raporu, şuydu, buydu uğraşmasın, kendi alanında daha fazla üretim yapabilsin. Bunu şimdi yönetmelikle düzenliyoruz. İnşallah bunu yakında hayata geçiriyoruz.” Mevzuat değişiyor Işık, bodrum katı da emsalden çıkaracaklarına dikkati çekerek, özellikle can ve mal güvenliğine dikkat ederek, iş güvenliği ve işçi sağlığında bir zaafa yol açmadan çekme mesafelerinde bir düzenleme yapacaklarını, bir yangın durumunda, afet durumunda riske etmeyecek şekilde çekme mesafelerini düzenleyeceklerini anlattı.

Kim ne derse desin sanayicilerin herbirinin birer kahraman olduğunu ifade eden Işık, “Bu kadar mevzuata rağmen yatırım yapmak büyük cesaret. Bazen çok iyi niyetle bile olsa işleri çok uzatan bir sürü mevzuatımız var. Arkadaşlarıma talimat verdim, dedim k: Bizim mevzuatımızdaki gereksiz tüm kırtasiyeciliği artıran, zaman kaybına, enerji kaybına, maddi kayba yol açan bütün mevzuatı ayıklayalım. En hızlı, en basit, en yalın mevzuat Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mevzuatı olsun. Bununla ilgili bir çalışma yapın. İç Denetim Birimi Başkanımıza bu talimatı verdim ve mart sonuna kadar da süre verdim” bilgisini paylaştı. – “Kuzey Marmara Otoyolu 6 Martta ihaleye çıkacak” Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, sözlerini şöyle tamamladı: “Körfez Geçiş Köprüsü’nün kuleleri bu ay sonunda 252 metreye ulaşmış olacak. Gelecek yıl aralıkta da inşallah araçlarla üzerinden geçeceğiz. Şimdi Kuzey Marmara Otoyolu’nun ihalesini da inşallah 6 Martta yapıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu’nun sanayicilerimiz için ne anlama gayet iyi biliyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu’yla TEM Otoyolu’nun bağlantısını sağlayacak organize sanayi bölgelerimiz içeresindeki yığılmayı engelleyecek proje de Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin içerisinde yapılacak. Karadeniz Sahil Yolu’nun Kocaeli bölümünü de önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız.

Bir başka müjdemiz de Güney Otoyolu dediğimiz Altınova’dan Uzunçiftlik’e yeni bir otoyolun proje çalışmaları bitti. İnşlallah yakında burayı yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkaracağız. Yani Kocaeli’ni hem doğudan hem batıdan hem kuzeyden hem güneyden yeni yollarla örüyoruz.”