SABOTAJA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
Ekim 14, 2015
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Yerli otomobili hemen başka taraflara çekip, kimsenin bu girişimi adeta sabote etmesine de müsaade etmeyeceğiz”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil konusundaki çalışmaları değerlendirirken, Devrim otomobilinde olduğu gibi olayı baştan boğmaya yönelik bir anlayışı kabul etmediklerini belirterek, “Olayı hemen başka taraflara çekip, kimsenin bu girişimi adeta sabote etmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Bakan Işık, Sheraton Hotel’de gerçekleştirilen “4. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi”nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Dün kamuoyuna açıklanan yerli otomobilin, başka markaların kopyası olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine Işık, fikri mülkiyet haklarının geldiği bu noktada kimsenin başka bir aracı kopyalamasının mümkün olmadığını söyledi. Kopya iddialarını reddettiklerini belirten Işık, güçlü bir işbirliği çalışması sürdürdüklerini ve işin detaylarını gelecek süreçte ya kendisinin ya da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklayacağını dile getirdi.
Işık, gelecek dönemde hem Türkiye’nin birikimini hem de işbirliği yapılan otomotiv alanındaki önemli bir grubun tecrübesini değerlendireceklerini anlatarak, “Türk markası ile dünyaya önemli bir aracı sunacağız. Bu noktada çalışmalarımız programladığımız gibi sürüyor” diye konuştu.
Bugüne kadar yapılan çalışmaların işin daha başlangıç evresi olduğunu vurgulayan Işık, gelecek 3-4 yılda hedeflenen menzili uzatılmış elektrikli aracı yerli otomobil olarak Türkiye’ye ve dünyaya sunacaklarını ifade etti.
“Tarihi, bari bu defa tekerrür ettirmeyelim”
Işık, bir gazetecinin, “Aracın modelinin çalıntı olduğu” yönündeki iddiaları sorması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Böyle bir dünyada, böyle bir anlayış olabilir mi? Hiç olmazsa bu tip milli konuları karşıtlık üzerinden değerlendirmeyelim. Bu son derece yanlış bir anlayış olur. Bu, milli bir konudur. Türkiye kendi, menzili uzatılmış elektrikli aracını üretecek. Bununla ilgili büyük bir gayret gösteriyor ama daha önce Devrim otomobilinde olduğu gibi olayı baştan boğmaya yönelik bir anlayışı kesinlikle kabul edilemez buluyoruz. Tarihi, bari bu defa tekerrür ettirmeyelim. Yapılan güzel şeylere sahip çıkalım, eksiklikler varsa eleştirelim ama 1961’de olduğu gibi olayı daha başlangıçta boğma gibi bir anlayışla hareket etmeyelim. Biz belirli bir program dahilinde çalışıyoruz. Türkiye’nin geleceği açsından önemli bir çalışma yürütüyoruz, bunu da güçlü bir işbirliği içinde yapmanın gayreti içindeyiz. Olayı hemen başka taraflara çekip, kimsenin bu girişimi adeta sabote etmesine de müsaade etmeyeceğiz.”
Aracın tasarımıyla ilgili bir soru üzerine de Işık, bunun daha bir başlangıç olduğunu, nihai ürünün tüketicinin beğenisini daha çok kazanacak, estetik, fonksiyon, dayanıklılık ve konfor olarak da prototipi ortaya konulan araçtan çok daha iyi olacağını vurguladı. Işık, bu çalışmaların sonucunda bir Türk markasının çıkacağını ve geleceğin teknolojisinde iddialı olan bir Türkiye olacağını ifade etti.
“Babayiğit 2016’nın ilk 3 ayında belirlenecek”
Yerli otomobil konusunda ne yaptıklarını çok iyi bildiklerinin altını çizen Işık, nasıl bir işbirliği yaptıklarını ve bundan sonra neler yapacaklarını ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Işık, “Önemli olan Türkiye bu alanda milli bir marka oluşturmak ve bu alandaki teknolojiyi üreten bir ülke olmak için emin adımlarla yürüyor” dedi.
Işık, bir basın mensubunun, “Sürekli ‘babayiğit’ çağrısı yapıyorsunuz, ilgi nedir? Görüştüğünüz firmalar var mı?” sorusu üzerine, hedeflerinin, “babayiğit” ile ilgili çalışmayı 2016’nın ilk 3 ayında tamamlamak olduğunu söyledi.
Yerli otomobilin isminin ne olacağının sorulması üzerine de Işık, bunu, “babayiğit”in belirlenmesinden sonra tartışmak istediklerini, acelelerinin olmadığını kaydetti.