ŞEHİR İÇİ RAYLI ULAŞIMA 13 MİLYON AVROLUK DESTEK

Ekim 20, 2015  

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Işık; “Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi Projesi’nin, araç üstü saha testleriyle birlikte Kasım 2016’da tamamlanmasını hedefliyoruz”

avro

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şehir içi raylı toplu ulaşım hedefleri doğrultusunda 2023 yılına kadar 6 bin 500 set tramvay veya metro tipi araç alınmasını öngördüklerini belirterek, “Bir araç maliyeti yaklaşık 2 milyon avro olarak alınırsa, şehir içi raylı ulaşım araçları için 2023 yılına kadar yapılacak toplam yatırım tutarını, yaklaşık 13 milyar avro olarak hesaplıyoruz” dedi.

Bakan Işık, “Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi (MİLRT) Projesi”ni değerlendirdi.

Şehir içi raylı taşıtların cer ve kontrol sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesinin, Türkiye’ye büyük mesafe katettireceğini vurgulayan Işık, bu kapsamda geçen yıl bütçesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iç kaynaklarıyla karşılanan, 1,7 milyon lira kaynaklı Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi Projesi için çalışmalara başlandığını söyledi.

Proje kapsamında, şehir içi tramvay ve metro araçlarında kullanılmak üzere Cer Motoru, Cer Kontrol Ünitesi, Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Işık, “Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi Projesi’nin, araç üstü saha testleriyle birlikte Kasım 2016’da tamamlanmasını hedefliyoruz.  Proje kapsamında geliştirilen cer sisteminin, Bursaray Duewag Metro Aracı ve Bozankaya Tramway aracı üzerinde uygulanmayı planlıyoruz” diye konuştu.

 “Cer sistemi prototip üretim çalışmalarına devam”

Işık, cer sistemi prototip üretim çalışmalarının devam ettiğine değinerek, laboratuvar testlerinin ardından 2016 yılı ortasında araç uygulaması ve saha testleri gerçekleştirmeyi amaçladıklarını da kaydetti.

Şehir içi raylı toplu ulaşım hedefleri doğrultusunda 2023 yılına kadar 6 bin 500 set tramvay veya metro tipi araç alınması öngörüldüğünü bildiren Işık, “Bir araç maliyeti yaklaşık olarak 2 milyon avro olarak alınırsa, şehir içi raylı ulaşım araçları için 2023 yılına kadar yapılacak toplam yatırım tutarını yaklaşık 13 milyar avro olarak hesaplıyoruz” ifadelerini kullandı.

Işık, söz konusu araçların maliyet oranlarına bakıldığında cer sistemi ve tren kontrol sistemlerinin araç içerisinde yaklaşık yüzde 50 orana sahip olduğunu da kaydetti.