SİBER GÜVENLİK VE STANDARDİZASYON KONFERANSI

Şubat 26, 2014  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IşıkBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık

DSC_0023

 

“Siber güvenlik meselesini bir milli güvenlik meselesi olarak almazsak yanılırız. Son olaylar bunun göstergesidir. Ülkenin kriptolu telefonu dinlenebiliyorsa burada atmamız gereken çok adım var demektir”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,  Türk Standardları Enstitüsü  ve Bilgi Derneği tarafından düzenlenen “Siber Güvenlik ve Standardizasyon” konulu konferansta yaptığı konuşmada, TSE’nin her sektörde olduğu gibi bilişim sektöründe de standart hizmet verdiğini belirtti. Bilişimin Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olduğunu ifade eden Işık, “Bu alanda var olmak gelecekte var olmakla eş anlamlı” dedi. Bu alanda kamunun destekleyici olarak varlığını hissettirmesi ve özel sektörün üretim ile geliştirmeye yönelik çabaları kadar standardizasyonun da önemli olduğuna dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:”Veriler artık inanılmaz bir hızla dolaşıyor. Dijital çağ, sunduğu fırsatların yanında çok önemli riskleri de barındırıyor. Dijital çağ pek çok fırsatı ayağımıza serdi ama pek çok ülke bu çağı yönetememenin bedelini ödüyor. Biz de dijital çağa hükmetme anlayışına maalesef sahip değiliz. Rahmetli babam köyümüze 9 saat mesafedeki herkesi isim isim tanırdı, şimdi aynı apartmanımızdakileri tanımıyoruz. Yan dairemizdeki cenazeden bile haberdar değiliz. Küçük yaştan itibaren çocuklarımızı dijital çağa hükmeden, ona dost ama onun esiri olmayacak şekilde yetiştirmek hepimizin görevi.”

“Dijital çağda treni kaçırmak istemiyoruz”- 

Siber güvenliğin son dönemlerde ortaya çıkan bir kavram olduğun vurgulayan Işık, daha önce savaşların kara, deniz, hava ve son olarak da uzay savaşlarından oluşurken, artık bunların yerine siber savaşların gündemde olduğunu söyledi.Işık, kamu olarak siber güvenlik anlamında önemli adımlar attıklarını ve atmaya devam edeceklerini belirterek, “Siber güvenlik meselesini bir milli güvenlik meselesi olarak almazsak yanılırız. Son olaylar bunun göstergesidir. Ülkenin kriptolu telefonu dinlenebiliyorsa burada atmamız gereken çok adım var demektir. Türkiye dijital çağın üretici ülkelerinden olmak zorunda. Bir yazılım stratejisi belgesinin yazılımına başladık. Bu yazılımın ayaklarından bir tanesi siber güvenlik olacak” diye konuştu. Bu anlamda bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Işık, kamu alımlarında yerli üretim teknolojik ürünleri çok ciddi avantajlı hale getirdiklerini kaydetti. Bakan Işık, bu ürünler yüzde 15 daha pahalı olsa bile kamu kurumunun yerli ürünü almak zorunda olacağını söyledi.

Bunun yanı sıra bu ürünler için yapılan kamu ihalelerinde yerli üreticiye kolaylıklar sağlanacağını kaydeden Işık, iş bitirme belgesinden dolayı zorluk yaşayan yerli üreticilere bu belgeyi bakanlığın vereceğini söyledi. Işık, ayrıca elde edilen gelirlerin yüzde 50’sinin kurumlar vergisinden düşüleceğini ifade etti.Türkiye’nin ihtiyaçlarını yerli üretimle sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Bakan Işık, “Dijital çağda treni kaçırmak istemiyoruz” dedi.