“SİYASİ VE EKONOMİK GÜCE SAHİP OLMAZSANIZ, TEZLERİNİZİN, İDDİALARINIZIN DÜNYADA BİR ETKİSİ OLMUYOR.”
Kasım 30, 2015
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın en iyi tezine, değerlerine ve ilkelerine de sahip olunsa, bunların arkasında duracak siyasi ve ekonomik güç olmadığında iddiaların dünyada bir etkisi bulunmadığını belirterek, “Bu nedenle İslam ülkeleri olarak, öncelikle kendi aramızdaki iş birliği alanlarını genişletmemiz, küresel platformlardaki etkinliğimizi artırmamız gerekiyor” dedi.
Bakan Işık, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) dönem başkanlığını yürüttüğü İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) 11. Yönetim Kurulu toplantısına katıldı.
Işık, SMIIC’in, 1,7 milyar civarındaki Müslüman nüfusun çok büyük bir ihtiyacı helal gıdayı karşılamak için kurulduğunu dile getirdi.
İslam inanç ve geleneklerinde, helal ve temiz yemek hakkında çok güçlü bir vurgu yapıldığını söyleyen Işık, “Ancak günümüzde sofralarımızda hazır gıdaların, gıda endüstrisinin ürünlerinin payı sürekli artıyor. Bizler, bu gıdaların nasıl hazırlandığı, nasıl temin edildiği hususunda çoğu zaman yeterli bilgiye sahip olamıyoruz. İşte helal gıda uygulaması, tüm dünyadaki Müslümanlar için hazır gıda tüketirken bir güven oluşmasını temin ediyor” diye konuştu.
Işık, dünyanın değişiminin böyle küçük görünen adımlarla mümkün olacağına kalpten inandığını ifade ederek, bu tür gelişmelerin Müslüman toplumların kendilerine dayatılanlara muhtaç ve mecbur olmadığını gösterdiğini aktardı.
SMIIC fikrinin böyle bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını anımsatan Işık, enstitünün gerek kurulum aşamasında gerekse sonrasında yaptıkları çalışmalar sayesinde, hedeflerini gerçekleştirmek adına önemli bir yol aldıklarını anlattı.
“Helal kozmetik, turizm alanlarında da ortak sertifikasyon çalışmalarına hız vermeliyiz”
Işık, özellikle helal gıda sertifikasının ciddi bir ilgiyle karşılandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Ancak hem politikalar hem de uygulamalar açısından çok daha iyi işleyen bir teşkilat inşa etmemizin de mümkün ve gerekli olduğuna inanıyorum. Zira unutmayalım ki SMIIC, sadece helal gıda sertifikasyonu için kurulmadı. Her ne kadar helal gıda konusundaki gelişmeler çok değerli olsa da diğer teknik komitelerle ilgili adımları da daha kararlı bir şekilde atmalıyız. Helal kozmetik, turizm, enerji verimliliği, hizmet yeri belgelendirmesi, ulaşım, tarım, deri, tekstil alanlarında da ortak sertifikasyon çalışmalarına hız vermeliyiz.”