TEKNOLOJİK ÜRÜN DESTEĞİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Ocak 20, 2014  

 

TRT Canlı Yayın 3

BAKAN IŞIK, TEKNOLOJİK ÜRÜN DESTEK PAKETİNİN AYRINTILARINI AÇIKLADI

TEŞVİKLER İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Yeni Teknolojik Destek Paketi’ni Kocaeli’den açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TRT Haber’de yayınlanan “Gündem” programında çalışmanın ayrıntılarını anlattı.

Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için mutlaka orta ve ileri teknolojili üretime geçmesi gerektiğini belirten Işık, sözü üretim teşviklerine getirdi.

“Bilgiyi üretmek bunu da ürüne dönüştürmek, ete kemiğe büründürmek, teknoloji olarak bunu üretime dönüştürmek bizim görevimiz” diyen Bakan Işık, küçük orta ve büyük ölçekli işletmeler için oluşturulan 3 aşamalı teşvik paketini açıkladı.

3 aşamalı Teknolojik Ürün Destek Paketi’nin ilk başlığı Makine Desteği.

Sanayicinin merakla beklediği paketin ayrıntıları netleşmeye başladı.

“Makine desteği”, “kredi faiz desteği” ve “işletme desteği” olarak şekillendirilen paketle üreticinin önünde engel kalmayacak.

TRT Muhabiri Emre Şimşek’in sorularını cevaplandıran Bakanı Işık, şöyle devam etti:

“5 milyon liraya kadar destek veriyoruz küçük işletmelere. 4 milyon liraya kadar orta ölçekli işletmelere, 2 milyon liraya kadar büyük ölçekli işletmelere ama burada kalmıyor özellikle bakın 5 milyon liraya kadar eğer getireceğin ekipman, makine, teçhizat ithalse bedelinin yüzde 40’na kadar destekliyoruz. Ama yerli üretim bir makine, teçhizat alacaksan orada da yüzde 50’ye kadar destekliyoruz. Bununla da kalmıyoruz makine teçhizatı aldık ha diyelim ki, makine teçhizatın rakamı daha fazla tuttu biz 5 milyon liraya kadar destekledik ama ondan sonrasında diyoruz ki, küçük işletmelerde sana faizinin tamamını biz karşılayayım, kredi desteği de verelim. Yeter ki sen kurman gereken tesisi kur. Bunu önemsiyoruz bakın yani küçük işletmede faizin tamamını biz karşılayacağız, yeter ki sen tesisini kur. Orta ölçekli işletmelerde de faizinin yarısına kadarını biz karşılayacağız. Büyük ölçekli işletmelere faiz desteği vermiyoruz. Bunu da geçtik bakın birinci aşama makine, teçhizat desteği bu küçük ölçekli işletme, orta ve büyük ölçekli”

Makinesini krediyle alan da unutulmadı, kirasını düşünen de…

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, paketin  ilk aşamasındaki makine desteğine ilave olarak “kredi faiz desteği” ni açıkladı.

Buna göre, krediyle makinesini satın alan üreticinin faizinin belirli bölümü devlet tarafından karşılanacak.

Son aşamadaysa “İşletme Desteği” var.

Üretenin yıllık kirasının yüzde 75’ine kadar ödeme yapılabilecek.

Işık, işletme desteğinin diğer detaylarınıysa şöyle sıraladı:

“Diyoruz ki, sana öncelikle 1 yıl kiranın yüzde 75’ne kadar sana destek veriyoruz niye, neden kira desteği veriyoruz? Diyoruz ki, kardeşim sen önce paranı burada binaya, şuna buna harcama önce bir üretime geç biz sana 1 yıl boyunca kiranın yüzde 75’ni verelim yüzde 75’ne kadar. İki, enerji harcamanın yüzde 75’ne kadar sana destek verelim. Bakın çok önemli bir girdidir enerji girdisi. Üç, personel gideri personelinin brüt asgari ücret tutarının yüzde 75’ne kadar 1 yıl seni destekleyeyim kaç personel çalıştırıyorsan bunu da destekleyelim. Ve son olarak bir ar-ge sonucu, inovasyon sonucu elde edilmiş bir ürün olduğu için daha da geliştirilmesini çok önemsiyoruz onun içinde diyoruz ki, bir ar-ge personelinin brüt asgari ücretin üzerinden seni 2023 yılına kadar destekleyeyim. Yani ar-ge personeli de istihdam et, onun masrafından da kaçınma.”

Türkiye’de teknokentler konusunda ciddi bir mesafe alındığını ifade eden Fikri Işık, “52 tane teknokentimiz var, teknoparkımız var. Bunlardan şu anda 30 tanesi faal çalışıyor ve buradaki ihracat 1,5 milyar dolara yaklaştı çok önemli bir rakam ve burada 20 binin üzerinde insan çalışmaya başladı, bu çok sevindiğimiz bir rakam. Şimdi Türkiye’nin en büyük teknokenti olacak bilişim vadisini de hayata geçirme için çalışıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

2014 Türk-Alman Bilim Yılı 

2014 yılı Türk-Alman Bilim Yılı etkinliklerini de gündemine alan Işık,  Türkiye ve Almanya arasındaki bilimsel etkileşim ile akademisyenler  ve iş dünyası arasındaki diyaloğu ve iş birliğini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında “Hedef Türkiye” programını sözlerine taşıyan Bakan Işık, tersine beyin göçü için Avrupa’daki Türk bilim insanlarını önümüzdeki günlerde yapacağı Almanya ziyaretinde ülkelerine dönmeye çağıracağını belirtti.