“TEKNOLOJİYİ İHRAÇ EDEN ÜLKE OLMAK İSTİYORUZ”
Ocak 30, 2016
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Artık Türkiye olarak 4. sanayi devriminin yaşandığı dünyada, tribünde izleyici olarak kalmaya devam etmek istemiyoruz. 4. sanayi devriminde rol alan, teknoloji üreten, bu teknolojiyi hem kendisi kullanan hem de dünyaya ihraç eden ülke olmak istiyoruz” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye’nin iç piyasa gücünü de kullanarak 2002-2015 arasında yakaladığı niceliksel sıçramayı bir niteliksel sıçramayla da taçlandırmak istiyoruz” dedi.
Işık, Kocaeli Ticaret Odası 2015 Meslek Komiteleri Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, geçen yıl FED’in faiz artırımı politikasının, Çin’deki büyüme hızının yavaşlamasının küresel ekonomide bir takım belirsizliklere yol açtığını söyledi.
Bunların dışında Türkiye’nin bölgesindeki risklerin de etkili olduğunu ifade eden Işık, 2015’in Türkiye açısından zor bir yıl olduğunu dile getirdi.
Işık, bütün bu belirsizliklere rağmen Türkiye’nin ilk 3 çeyrek büyümesinin yüzde 3,4 olduğunu dile getirerek, son çeyrek büyümenin daha iyi geleceğini ve toplamda yüzde 4 ile 4’ün üzerindeki bir seviyede 2015’in kapatılacağını bildirdi.
“Bu, Türkiye’nin kendisiyle kıyaslanabilir ülkeler açısından değerlendirildiğinde, aslında dünyada yüksek hızlı büyümeyi yakalayan, bir elin parmağını geçmeyen 5 ülkeden biri olduğunu ortaya koyuyor” diyen Işık, 2015’te bazı alanlardaki üretim rakamlarına ilişkin bilgi verdi.
Işık, şöyle konuştu:
“2001 yılında bir yılda kurulan şirket sayısı 31 bin iken 2015’te bu rakam 67 bini geçti. Her alanda Türkiye’nin bütün zorluklara rağmen 2015 yılını başarılı şekilde kapattığının temel göstergeleridir. Kısa bir dönem haricinde ülkenin istikrarını koruması, koruyacağının anlaşılması sayesinde bunu başardık. 2015 yılında seçimlerde pek çok vaat verdik. Seçimlerin üzerinden 3 ay gibi bir zaman geçmesine rağmen bu verdiğimiz vaatlerin büyük bir kısmını hayata geçirdik. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın onayında olan paketin imzalanıp yürürlüğe girmesiyle AK Parti olarak verdiğimiz vaatlerin büyük bir kısmını seçimden 4 ay sonrasında hayata geçirmiş olacağız. Bunun ticaret erbabı için önemi, şurada emekliye verdiğiniz aylık 100 lira direkt piyasaya gelecek. Asgari ücretteki artış direkt piyasaya gelecek. Bütün bu vaatler Türkiye’de iç piyasanın canlanması ve iç üretimin artmasına yönelik vaatlerdir. 2015 yılı zor geçti, 2016 yılı da zor geçecek. Ama 2016 yılı esnafımız ve ticaret erbabımız açısından 2015 yılından daha iyi bir yıl olacak. Çünkü iç piyasanın canlandığı, büyümede iç piyasa etkisinin daha fazla olduğu bir yılı yaşayacağız. Türkiye’nin iç piyasa gücünü de kullanarak 2002-2015 arasında yakaladığı niceliksel sıçramayı bir niteliksel sıçramayla da taçlandırmak istiyoruz.”
“Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmak durumundayız”
Türkiye’nin yüksek ihracat rakamlarına ulaşması gerektiğini belirten Işık, ülkenin imalat sanayisinde niteliksel sıçrama yapması gerektiğini söyledi.
Işık, inovasyonun önemini Türkiye’de bilmeyen kalmadığını ifade ederek, bu noktada hükümet olarak gerekli çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Bu konuda hazırladıkları reformları anlatan ve bunların önemine değinen Işık, “Türkiye yüksek katma değerli ürün üretebilmesi, nitelikli ve sürdürülebilir bir üretim yapısına kavuşması için Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmak durumunda. Biz de bununla ilgili hükümet olarak gördüğümüz eksikliklerin ortadan kaldırılması ve özel sektörün teşviklerle ülkedeki tüm paydaşların bu alanda daha fazla yoğunlaşmasının önünü açacak düzenlemeyi TBMM’de görüştükten sonra yasalaştıracağız” şeklinde konuştu.
Tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi desteklediklerini anlatan Işık, üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini bildirdi.
“4. sanayi devriminde tribünde izleyici olmayacağız”
Işık, “Türkiye’nin önümüzdeki süreçte Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’ndaki (GSYH) Ar-Ge payında şu anda yüzde 1’leri yakaladık, yüzde 3’lere çıkarmayı hedefliyoruz” diyerek, bunun da 3’te 2’sinin özel sektör tarafından yapılmasını amaçladıklarını kaydetti.
Türkiye’nin mecburi istikametinin bilim ve teknoloji olduğuna dikkati çeken Işık, dünyada ilk 10 ülkeden biri olunması için bilim ve teknoloji yatırımlarının önemini vurguladı.
“Türkiye olarak 4. sanayi devrimini de ıskalamak istemiyoruz” diyen Işık, “Artık Türkiye olarak 4. sanayi devriminin yaşandığı dünyada tribünde izleyici olarak kalmaya devam etmek istemiyoruz. 4. sanayi devriminde rol alan teknoloji üreten, bu teknolojiyi hem kendisi kullanan hem de dünyaya ihraç eden ülke olmak istiyoruz. Bu coğrafya hiçbir zaman kolay olmadı. Bu coğrafyada güçlü olmanın ayakta kalmanın tek bir yolu, Türkiye’nin bilim ve teknolojide üretimde güçlü olmasıdır” diye konuştu.
“Şu anda HDP’nin rolünü CHP üstlenmiştir”
7 Haziran seçimlerinin sonucunu yanlış okuyan terör örgütünün ülkeye zarar vermeye çalıştığını dile getiren Işık, yapılan mücadele sonucunda terör örgütünün “belinin kırıldığını” söyledi.
Bakan Işık, Sur, Cizre ve Silopi’de halka zarar gelmemesi için dikkatli bir şekilde operasyonların yapıldığını belirterek, bunlar devam ederken bir grup akademisyenin bildiri yayınladığını anımsattı.
Bildiriyi yazanların ihanet içinde olduğunu ifade eden Işık, şunları kaydetti:
“Bildirinin içeriği düşünce açıklamaysa evet ama bildirinin içeriği Türkiye Cumhuriyeti’nin terörle mücadelesine adeta katliam demekse bu bildirinin içeriğinde örgütün orada yaptıklarıyla ilgili en küçük ima yollu gönderme dahi yokken, devleti adeta katliamla suçlamakken, sizin ana muhalefet olarak ‘bildirinin içeriğini tartışmıyoruz’ deme hakkınız yok. CHP tavrını net ortaya koymalıdır. Şu anda HDP’nin rolünü CHP üstlenmiştir. Bu da CHP tabanının dikkatinden kaçmamaktadır. CHP’nin Türkiye’nin verdiği terörle mücadeleye destek vermesini bekliyoruz.”
“Hedefimiz, kamuda Pardus’u tamamen yaygınlaştırmak”
TÜBİTAK tarafından geliştirilen işletim sistemi Pardus’a Bakanlığın tüm birimlerinde geçtiklerini anlatan Işık, “Bazı kamu kurumlarımız Pardus göçünü tamamladı. Hedefimiz, kamuda Pardus’u tamamen yaygınlaştırmak. Bununla ilgili yoğun çalışıyoruz ve ciddi geliştirmeler yaptık. Pardus’a geçtiğimiz zaman siber güvenlik anlamında da ciddi avantaj elde ediyoruz. Artık devletin en önemli güvenlik unsurlarından biri siber güvenlik unsuru oldu. Bilgi güvenliği, devletin sınır güvenliği kadar önemli hale geldi. Bu açıdan da Pardus’a ve Pardus gibi sistemlere ağırlık verdik” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Işık ve beraberindekiler, ödül almaya hak kazananlara plaketlerini verdi.