TÜRK-ALMAN BİLİM YILI
Nisan 28, 2014
Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin ülkeye katkısına işaret eden Işık, sadece üretim açısından değil araştırma geliştirme ve teknoloji açısından da Alman şirketlerinin çalışmalarını çok önemsediklerini dile getirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye ile Almanya arasındaki işbirliği; dünyanın daha huzurlu, barışçıl ve yaşanabilir olması için çok ama çok önemli ve değerli” dedi.
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka ile bakanlıkta görüşen Işık, bilim konusunda Türkiye ve Almanya’nın işbirliği alanlarını nasıl geliştirebileceklerini konuştuklarını söyledi.
“2014 Türk-Alman Bilim Yılı”nın açılışını Ocak ayında Almanya’da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Işık, o günden bugüne kadar yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini anlattı. Bundan sonra yapılacak çalışmaları da gözden geçirdiklerini belirten Işık, özellikle anahtar teknolojiler, küresel değişimle ilgili problemler ve sosyal sorunlar gibi alanlarda bugüne kadar yapılanlar ve yapılacaklar konusu üzerinde durduklarını ifade etti.
“Max Planck Bilim Tüneli”
Işık, Türk-Alman Bilim Yılı çerçevesinde Max Planck Bilim Tünelinin İstanbul’da ve Ankara’da özellikle öğrencilerin ve bilime meraklı insanların ziyaret etmesi için Türkiye getirilmesi için çalıştıklarını açıkladı. Tünelin Bursa’da da ziyarete açılması noktasında çalışma yapma kararı aldıklarına değinen Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye ve Almanya; tarih, ticari ve toplumsal açıdan birbirine çok yakın, birbiri açısından çok önemli ve değerli iki ülke. Almanya, Türkiye’nin en fazla ihracat ve ithalat yaptığı birkaç ülkeden biri. Almanya’da yaşayan 3 milyondan fazla insanımız, iki ülke arasında her alanda çok güçlü bir köprü oluşturuyor, ilişkileri eşsiz bir yere taşıyor. Dolayısıyla Türkiye-Almanya ilişkileri bizim açımızdan stratejik. Türkiye ile Almanya arasındaki işbirliği dünyanın daha huzurlu, barışçıl ve yaşanabilir olması için çok ama çok önemli ve değerli.”
Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin ülkeye katkısına işaret eden Işık, sadece üretim açısından değil araştırma geliştirme ve teknoloji açısından da Alman şirketlerinin çalışmalarını çok önemsediklerini dile getirdi.
“Alman Bilim Otobüsü, Türkiye’ye gelecek”
Bakan Wanka da Işık ile Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkileri değerlendirirken, bilimsel sonuçların ekonomiye transfer edilmesi yönünde de görüştüklerini söyledi.
Türkiye’nin Almanya için olağanüstü büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Wanka, “Bilimsel alanda da yoğun işbirliği mevcut, 800’ün üzerinde üniversite ile karşılıklı değişimde bulunuluyor. Bir çok kurum ve kuruluşla işbirliği mevcut. Almanya’da Türkiye’deki bilimsel gelişmeler yakından takip ediliyor, üniversitelerde Türkiye haftaları gerçekleştiriliyor ve öğrencilere, Türkiye’deki üniversite imkanlarının tanıtılması ve okutulması amaçlanıyor. Bu işbirliği eşsizdir. Bugüne kadar başka bir ülkeyle bu boyutta bir işbirliği olmadı” diye konuştu.