TÜRKİYE VE ALMANYA BİRLİKTE ARGE YAPSIN

Ekim 21, 2014  

IMG_2496

Yenilikçi Türk ve Alman firmalarının liderleri, ilk kez Frankfurt’ta düzenlenen Türk-Alman İnovasyon Zirvesi’nde buluştu.

Katılımcılar etkinlikte yeni teknolojik akımlar, iki ülke arasındaki Ar-Ge işbirliklerinin ilk adımlarını atmak üzere bir araya geldi.

Türk-Alman Bilim Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İnovasyon toplantılarının iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Zirvenin girişimcilere yeni fırsatlar sunacağını belirten Bakan Işık, otomotiv, makine, elektronik, kimya, bilişim, ilaç, demir-çelik gibi sektörlerde Ar-Ge ve yenilik yatırımlarında işbirliklerinin yapılmasının önemine işaret etti.

Almanya ile Bilim ve Teknoloji alanlarındaki ortaklıkların derinleştirilmesi temennisinde bulunan Işık, “Türkiye ve Almanya gibi iki büyük ekonominin sanayicileri ve üniversitelerinin kendi aralarında yeni ve kalıcı işbirlikleri yapabilmeleri için en uygun iklimi oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

Türk-Alman Bilim Yılı dolayısıyla planlanan 250 etkinlikten Eylül ayının sonu itibariyle 120’den fazlasının gerçekleştirildiğini anlatan Işık, yakın zamanda Almanya’ya atanacak Bilim Ateşesi’nin Bilim ve Teknoloji alanındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

AB üyelik süreci…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye’nin AB üyelik sürecine de değindi. Işık  “AB’ye üyeliğimiz konusunda da Avrupalı dostlarımızdan anlayış ve destek bekliyoruz. Türkiye stratejik konumu, tarihi ve kültürel derinliği, demokratik ve ekonomik değeriyle AB’ye katkı sunacak bir ülkedir.  Özellikle bölgesel ve küresel barış için Türkiye’nin sahip olduğu tarihi birikim ve perspektif göz ardı edilemez. Avrupalı dostlarımızın bizim AB üyelik sürecimize önyargılarla değil, vizyoner bir tutumla yaklaşmalarını arzu ediyoruz.” diye konuştu.

 AR-GE ortaklığı…

“Zirve çerçevesinde bir araya gelme imkanı bulacak yenilikçi işadamı ve sanayicilerin, kalıcı işbirlikleri kurma, teknoloji ve Ar-Ge alanında somut projeler üretmeleri en büyük arzumdur.” cümlelerini kullanan Işık, bilinçli ve iyi tasarlanmış inovasyonları pazara sunabilen büyük şirketlerin ve KOBİ’lerin işbirliklerini artırmayı istediklerini dile getirdi.

Bakan Işık, Türk ve Alman şirketlerin dünyada Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını beraber takip etmelerinin çok önemli olduğunun da altını çizdi.

İlgi alanları…

Zirvede bilişim ve iletişim teknolojileri, üretim teknolojileri, nanoteknoloji, kimyasal ve fiziksel teknolojiler gibi kilit teknolojilere özel önem verilecek. Bu doğrultuda etkinliğe otomotiv, makine, kimya, elektronik ve otomasyon tekniği gibi uygulama alanlarında çalışan Türkiye ve Almanya’nın yenilikçi şirketlerinin temsilcileri ile bilim ve politikadan üst düzey yöneticiler katılıyor.