Türkiye’de 3 hastanede var, biri Kocaeli’de
Eylül 3, 2010
AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, önceki gün Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol Ergüney’i makamında ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Işık, Kocaeli’nin Türkiye’nin sağlık merkezi haline geldiğini, Türkiye de sadece 3 adet bulunan Kanser hastalarının tedavisinde ışın tedavisi yöntemi uygulanırken sağlam dokuları maksimum düzeyde koruyan son teknoloji Tomoterapi cihazlarından birinin Kocaeli Devlet Hastanesi’nde bulunduğunu kaydetti
TÜRKİYE’DE SADECE 3 ADET BULUNUYOR
Tomoterapi adı verilen, insan vücudundaki kanserli hücreye doğrudan ışın yoluyla müdahale eden cihazdan, Türkiye’de sadece 3 adet bulunuyor. Kanser tedavisinde kullanılan klasik radyo terapi cihazları, kanserli hücreyi tedavi ediyor. Tomoterapi isimli yeni cihaz ise, sadece kanserli hücreye müdahale ediyor, bu nedenle de tedavide çok önemli rol oynuyor. Eski tip cihazlarla 5-6 saat süren tedavi yeni alınan cihazla 5 dakikada yapılabiliyor.
4 MİLYON DOLARLIK CİHAZ
Işık, “ Bugün hastanelerimizin geldiği nokta ortada. Bundan 7 ila 8 yıl önce bu tür cihazların adını bile söyleyemezdik. Şimdi ise hastanemize 4 milyon dolarlık bir cihaz alınıyor. Bu küçümsenecek bir rakam değildir. Bu yatırımı kıyaslamak gerekirse; yeni bir hastane binası ile eş değer fiyata sahiptir. Artık devlet hastaneleri özel hastaneler ile yarışır hale geldi. Bu cihazlar üstün tedavi yöntemleri kadar topluma verdiği moral açısından da önemli cihazlar. Yakın tarihte Kocaeli Devlet Hastanesine birkaç cihaz daha almayı düşünüyoruz. Hastanemiz kısa zamanda Türkiye’nin en gelişmiş Onkoloji Ünitesi’ne sahip bir hastane olacaktır” dedi.
EKİP ÇALIŞMASININ ÜRÜNÜDÜR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın onayı ile Kocaeli Devlet Hastanesi Onkoloji Hastanesi’ne gönderilen yeni cihazın değerinin 4 milyon Dolar olduğu belirtildi. Fikri Işık yaptığı açıklamada, “ Bu cihazı ilimize kazandırmak için ilimizin AK Partili vekillerin tamamının emeği geçmiştir. Bu bir ekip çalışmasının ürünüdür. Milletimize hayırlı olsun ” dedi.
İKİ AY SONRA HİZMETE GİRECEK
Cihaz, birkaç ay içinde monte edilip, özel yetişmiş elemanları ile hizmete girecek. Başhekim Ergüney, cihazın kurulumunun tamamlanmasının ardından günde 24 saat, haftanın 7 günü kullanılacağını, hastaların aciliyet durumuna göre cihaza alınacağını ve günde en az 20, en çok 50 kanser hastasının bu cihazda tedavi göreceğini söyledi.
İSTANBUL, ANKARA VE KOCAELİ DE
Kanser hastalarının tedavisinde ışın tedavisi yöntemi uygulanırken sağlam dokuları maksimum düzeyde koruyan son teknoloji Tomoterapi özel bir hastaneden sonra ilk kez bir devlet hastanesinde kullanılacak.
Kanser hastalarının tedavisinde ışın tedavisi yöntemi uygulanırken sağlam dokuları maksimum düzeyde koruyan son teknoloji ‘Tomoterapi (TomoTherapy) İstanbul’daki özel bir hastanede, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve Kocaeli Devlet Hastanesinde bulunuyor
‘SAĞLIKLI DOKULARDA KORUMA SAĞLIYOR’
Radyasyon Onkolojisi uzmanları, cihaz ile tedavinin her kanser hastasına yapılabildiğini belirterek, ‘Baş-boyun kanserleri başta olmak üzere beyin, omurilik tümörleri, tüm vücut ve tüm batın ışınlamaları, akciğer, mezotelyama, prostat, mesane, jinekolojik ve meme kanserlerinde uygulanabildiğini kaydettiler. Tomoterapi’den özellikle baş-boyun kanserlerinde çok etkili sonuç alındığını vurguladılar
YAN ETKİLER AZALIYOR
Örneğin, bu kanser türünde hastalar, mevcut ışın tedavisi uygulamaları sonrasında geç yan etki olarak ağız kuruluğu ile karşılaşır. Tomoterapi tedavisinde ise tükürük bezlerine verilen doz en düşük düzeye indirilebildiğinden ağız kuruluğu bir yan etki olmaktan çıkar. Göz gibi diğer yöntemlerde tedavi sürecinde korunması çok zor olan organlar, Tomoterapi sayesinde çok rahat korunabilir. Ayrıca, beyindeki diğer dokular ile batın ışınlamalarında böbrek, rektum, mesane, bağırsak gibi az doz ışın alması gereken organlar da Tomoterapi ile daha fazla korunabilir.
‘MİLİMETRİK MESAFELERİ AYNI ANDA IŞINLAYABİLİYOR’
Tomoterapi’nin ışın tedavisinde tümöre istenilen dozu yüksek hassasiyetle verirken, sağlıklı doku ve organları maksimum seviyede koruyan en gelişmiş ve etkili tedavi sistemi olduğunu vurgulanıyor. Tomoterapi cihazıyla çok küçük tümörlerin yanı sıra daha zor ışınlamaların da çok yüksek hassasiyetle yapılabildiğini belirten uzmanlar, IG-IMRT (Görüntü kılavuzluğunda yoğunluk ayarlı radyoterapi) ve plan adaptif gibi gelişmiş tedavi tekniklerinin kullanıldığı en gelişmiş sistem olduğunu kaydediyorlar.