YERLİ ÜRETİMİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ

Mayıs 18, 2015  

Galvaniz kopya

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çözüm Süreci’nin hedefine ulaşacağını söyleyerek, “Artık dağlarında silah sesi değil, sanayisinde çarkların sesi duyulsun istiyoruz. O makinelerin tıkır tıkır çalıştığı bir Diyarbakır istiyoruz” dedi.

Bakan Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir otelde düzenlenen “Yerli Malı Belgesi Tanıtımı ve Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), Kadın ve Genç Girişimcilere Sağlanan Destekler Toplantısı”na katıldı.

Işık, yaptığı konuşmada, 2008 yılında yaşanan ekonomik krizde ekonomisi sanayi ve üretime dayanmayan ülkelerin perişan olduğunu, güçlü bir üretim altyapısına sahip ülkelerin ise krizden etkilenmeden çıktığını belirtti.

Türkiye’nin üretimi ve sanayiyi ihmal ederek büyüyemeyeceğini, bu nedenle iktidara geldikleri ilk günden bu yana üretime ve sanayiye büyük önem verdiklerini vurgulayan Işık, Türkiye’nin böylece 13 yılda çok büyük başarılara imza attığını söyledi. Işık, “Ama bu başarılar Türkiye için yeterli olmaz, yeterli görülmez. Bizim 2023 hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için de yeni bir başarı hikayesini inşallah birlikte yazacağız” dedi.

Işık, bu hedefleri gerçekleştirmek için 2015-2018 dönemini kapsayan yeni bir sanayi strateji belgesi hazırladıklarını kaydetti.

 “Türkiye yerli üretimi artırmak zorundadır”

Yerli üretimin artırılması, yeşil ve rekabetçi sanayiye daha fazla odaklanmak, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanı yetiştirmek için strateji belirlediklerini vurgulayan Bakan Işık, şöyle dedi:

“Bunun için 70 adet eylemi hayata geçireceğiz. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde 70 adet eylem Allah’ın izniyle hayata geçecek. Türkiye olarak, sanayide üç temel önceliğimiz var, yerli, yenilikçi ve yeşil üretim. Türkiye yerli üretimi artırmak zorundadır. Türkiye yerli üretimi artırmazsa o zaman sanayisini sürdürülebilir şekilde yürütemez. Yenilikçi üretime geçmek için teknolojiyi üretimde çok daha fazla kullanmak durumundadır.”

Bilim ve teknoloji tarihinde adı altın harflerle yazılan Diyarbakırlı El Cezeri’nin sibernetiğin kurucusu olduğunu anlatan Işık, “El Cezeri bundan neredeyse 800 yıl önce otomatik diyeceğimiz makineleri ilk defa tasarlayan ve yapan insandır. Onun için Diyarbakır tarihine karşı borcunu ödeyecek, El Cezeri gibi insanlar yetiştirecek” ifadesini kullandı.

“AB’yi finanse edecek kadar zengin değiliz”

Bakan Işık, yerli üretimi artırmak için teşvik sistemini her yönüyle tekrar gözden geçirdiklerini, bakanlığının ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) sanayicinin emrinde olduğunu söyledi.

Girişimcilere KOSGEB ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteklerinden daha fazla faydalanması için çağrıda bulunduklarını işaret eden Işık, şunları belirtti:

“Maalesef Diyarbakır’da sanayici ile üniversitemiz bir araya gelip, proje yapıp TÜBİTAK’tan destek almadı. Sadece bizim desteklerimizle kalmayın, şu anda KOSGEB’de Avrupa Birliği’nin Rekabet Edebilirlik Programı (COSME) var. Biz 450 milyon avroyu AB’ye ödedik. 80 milyar liralık fon var. Türkiye olarak katkımızı yaptık. Biz AB’yi finanse edecek kadar zengin değiliz. Onun için de arzumuz şu; üniversitemiz ve sanayicimiz bir araya gelip, proje yapsınlar. O, 80 milyar dolardan Türkiye’ye pay alalım, en azından verdiğimizi alalım.”

 “1994 ürüne yerli malı belgesi verildi”

Işık, bütün dünyada kamu alımlarının yerli ve yenilikçi üretimi artırmak için kullanıldığını, iktidara geldikten sonra bu alana yoğunlaştıklarını söyleyerek, “Artık kamu alımlarını yerli üretimin artması için kaldıraç olarak kullanıyoruz. İstiyoruz ki kamu alımları yerli üreticimizi büyütsün, Çinli gelip buraya mal satana kadar Diyarbakır’daki sanayicimiz satsın. Eğer bir ürün yerli ise yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlıyoruz. Otomotivde eşdeğer uygulamasını getirdik. Türkiye’de bugün itibariyle 1994 ürüne yerli malı belgesi verildi. Formülünü biz yazdık ama belgeyi sanayi odalarımız veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Çözüm Süreci’ni çok önemsiyoruz”

Kamu yatırımlarının bir şehrin kalkınması için gerekli olduğunu ancak tek başına yetmediğini vurgulayan Işık, özel sektörün gelip bölgeye yatırım yapmasının önemine değindi.

Işık, Diyarbakırlı olup da İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de hatta yurtdışında sanayici olmuş yatırımcıların Diyarbakır’a gelmesini arzuladıklarını ifade ederek, şunları ifade etti:

“Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bin kişi çalışıyor ancak 50 bin kişi çalışmalı. Bunun için bakanlık olarak emrinizdeyiz. Özellikle özel sektörün yatırım yapması için olmazsa olmaz olan huzur ve güven ortamıdır. Huzur olursa her şey olur, huzur olmazsa insanlar yatırım yapmaz. Çözüm Süreci’ni Türkiye’nin ve bölgenin geleceği için de çok önemsiyoruz. Kimsenin endişesi olmasın Allah’ın izniyle Çözüm Süreci hedefine varacak. Artık dağlarında silah sesi değil, şehirlerinde sanayisinde çarkların sesi duyulsun istiyoruz. O makinelerin tıkır tıkır çalıştığı bir Diyarbakır istiyoruz.”