YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİMİZ YÜZDE 7.5

Temmuz 24, 2014  

PSX_20140724_110735

Işık: “Benimde düşüncem Merkez Bankasının açıkladıkları rakamla paralel. Bizim tahminimiz Türkiye bu yılı yüzde 7,5-8 aralığında enflasyonla kapatır”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, enflasyon hedefiyle ilgili Merkez Bankası’nın açıkladıkları rakamlara katıldığını belirterek, “Bizim tahminimiz, Türkiye bu yılı yüzde 7,5-8 aralığında enflasyonla kapatır” dedi.

Işık, NTV’de katıldığı programda soruları yanıtladı. Büyümeye ilişkin tahminleri sorulan Işık, geçen yılın sonunda yaşanan 17 ve 25 Aralık süreçlerinin etkilerinin, 30 Mart yerel seçimleriyle ortadan kalktığını ifade etti. Bakan Işık, uluslararası kuruluşların da Türkiye’nin büyümesine ilişkin beklentilerini yukarı yönlü revize ettiklerini hatırlatarak, yılın sonunda da ilk çeyrekte yaşanan ihracat odaklı yüzde 4.3’lük büyümeye benzer bir rakam beklediklerini kaydetti.

Sanayinin milli gelir içindeki payının azaldığı iddialarını da değerlendiren Işık, hizmet sektörünün aşırı büyümesinden kaynaklanan rakamsal bir algı kayması yaşandığını bildirdi. Işık, cari fiyatlarla değil de sabit fiyatlarla izlendiğinde sanayinin milli gelir içindeki payının küçük de olsa arttığının görülebildiğini ifade etti.

Enflasyon rakamlarını da değerlendiren Işık, şunları kaydetti: “Benimde düşüncem Merkez Bankasının açıkladıkları rakamla paralel. Bizim tahminimiz, Türkiye bu yılı yüzde 7,5-8 aralığında enflasyonla kapatır. Merkez Bankasının beklentilerini sürekli güncellemesi, değerlendirmesi önemli. Türkiye 2013 yılının mayısından sonra olağanüstü bir dönem yaşadı. Önce gezi olayları, gezi olaylarının bir sokak hareketine dönüştürülme girişimi, o olaylar bir sükunet bulduktan sonra 25 Aralık süreci… Bunlar normalde bir demokrasinin kolaylıkla aşabileceği problemler değil. Ukrayna’yı gördük, Mısır’ı gördük, pek çok şeyi gördük. Hükümete yolsuzluk üzerinden ağır bir operasyon yapılıyor ve ekonomik dengelerin hiç etkilememesini beklemek doğrusu çok mümkün değil. Her zaman olağanüstü şeyler olabilir. Merkez Bankası üzerine düşeni yapma gayreti içerisinde, bunu görüyoruz ama bazen olağanüstü durumlar, olağanüstü gelişmeler sizin hedeflerinizi, çok sapılan bir konumda bırakabilir. İnşallah Türkiye 2015 yılında olağanüstü durumlar yaşamaz ve yüzde 5’lik enflasyon hedefi tutar.”

– “Büyüme işsizlik oranlarını da aşağı çekecek” –

İşsizlik rakamlarını da değerlendiren Işık, ekonomideki olumlu göstergelerin, işsizlik rakamlarına yansımasının biraz daha geç görüldüğünün altını çizdi. Yüzde 4’ler civarındaki büyümenin, işsizlik oranlarını da aşağı doğru çekeceğini vurgulayan Işık, siyasi istikrarın oturduğunu, içeriden kaynaklanan risklerin olmadığını ve işsizlik oranının AK Parti iktidarının görevi devraldığı 2002 yılından çok daha iyi durumda olduğunu bildirdi.

– “Üreticiler daha cesur faiz indirimleri bekliyor” –

 

Merkez Bankası’nın faiz politikasına yönelik soruyu da yanıtlayan Işık, son iki aydaki faiz indirimlerini temkinli olarak nitelendirdi ve üreticilerin daha cesur indirimler beklediğini söyledi.

“Sanayici faizlerin kabul edilemez olduğunu düşünüyor” değerlendirmesinde bulunan Işık, yüksek faizi üretimin önündeki engel olarak tanımladı.

Gezi Parkı odaklı olayların ülke ekonomisine etkisinin sorulması üzerine de Bakan Fikri Işık, geçen yıl yaşanan siyasi süreçlerin etkisiyle şirketlerin vergi öncesi karlılığının düştüğünü, bu kapsamda imalat sektörüne çıkan faturanın da 33,5 milyar lirayı bulduğunu ifade etti. Işık, rakamın reel sektöre yansımasının ise 98,5 milyar lira olduğunu kaydetti.

Yerli akıllı telefon –

TÜBİTAK’ın yürüttüğü yerli akıllı telefon çalışmalarını da anlatan Işık, üreticilerin bu konuda çok istekli olduklarını bildirdi.

Türkiye’deki cep telefonu kullanımının çok yaygın olduğuna işaret eden Işık, yerli akıllı telefon üretimiyle maliyetin düşeceğini ve dövizin yurt dışına gitmemesiyle cari açığın da azalacağını ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, akıllı telefon üretimi için şu ana kadar 17 taliplinin bulunduğunu belirterek, yapılacak değerlendirme sonunda uygun görülen firmalara 5 milyon liraya kadar destek verecekleri açıkladı. Işık, 17 firmanın TÜBİTAK’a 15 proje ile başvuruda bulunduğunu hatırlatarak, firmaların projelerinin toplam bütçesinin ise 32 milyon 623 bin lira olduğunu kaydetti.

Akıllı kimlik kartları –

Diğer bir soru üzerine akıllı kimlik kartlarına ilişkin de bilgi veren Işık, TÜBİTAK tarafından hazırlanan çipli kimlik kartlarının İçişleri Bakanlığı’na teslim edildiğini, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün seri üretim ihalesiyle sürecin tamamlanacağını duyurdu.

Işık, çipli kimliklerin vize istemeyen ülkelerde pasaport yerine kullanılabileceğini de belirterek, aynı kartın banka kartı olarak kullanılmasının da mümkün olduğunu sözlerine ekledi.